ОСТАННІ НОВИНИ

До заповідника «Тустань» перевезли унікальну бойківську хату початку ХХ століття

Маркіян Рой

|

До заповідника «Тустань», що в селі Урич, на Львівщині, перевезли та відбудували дерев’яну бойківську хату початку ХХ ст. із села Плав’я. Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради.

«З гордістю та радістю завершуємо проєкт порятунку дерев’яної бойківської хати з села Плав’я! Ми евакуювали цю унікальну пам’ятку до Урича і вона вже доступна для огляду гостей Тустані. А згодом тут постане новий об’єкт туризму спадщини. Хата нестиме нову місію й заживе новим життям! Це без перебільшення давня мрія, що стала реальністю саме в цей складний час», – повідомив директор комунального закладу Львівської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник «Тустань» Андрій Котлярчук.

Встановили дерев’яний будинок поруч з іншою автентичною хатою – культурним центром Хата у Глубокім. Будівля слугує фотозоною для відвідувачів, згодом вона стане ще одним об’єктом туризму.

«Символічно, що цей проєкт вдалося реалізувати саме під час повномасштабної війни. Адже він зберіг для нащадків оригінальний зразок української архітектурної ідентичності. Врятована хата – із села Плав’я з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Такі об’єкти масово та безслідно зникають разом із забудовою сіл, – повідомили у заповіднику.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *