ОСТАННІ НОВИНИ

Спікер парламенту Фінляндії виступив у ВРУ українською мовою

Наталя Дуляба

|

Спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-аго, виступаючи 25 листопада у Верховній Раді України, говорив українською мовою. Відповідне відео поширили у соцмережах.

Промова Юссі Халла-аго була повністю українською мовою. Реагуючи на це, українські депутати аплодували йому стоячи.

Спікер парламенту Фінляндії розповів, що його країна у 1939 році зіткнулася з такою ж імперською агресією СРСР, як зараз Україна. Тому 24 лютого 2022 року фіни добре пригадали це минуле.

Він висловив розчарування тим, що після завершення «холодної війни» та розпаду СРСР Росія зрештою не змінилася.

«Як тоді, так і сьогодні вона не поважає ні міжнародного права, ні своїх зобов’язань. Вона не цінує життя ні своїх, ні чужих. Вона вважає, що має право вето на вибори своїх сусідів, право вето навіть на їхнє існування. Росія поважає і розуміє силу. На російський імперіалізм треба відповісти силою», – наголосив Юссі Халла-аго.

Він відзначив героїчну боротьбу українського народу, який надихнув і Фінляндію діяти. Тут він не уточнив, що саме має на увазі, втім, очевидно, йдеться про намір Фінляндії вступити до НАТО.

Також Юссі Халла-аго додав, що Фінляндія передала Україні вже 20 пакетів військової допомоги і продовжуватиме підтримувати так довго, скільки це буде потрібно.

Оскільки спікер парламенту Фінляндії виступав у День вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні, він торкнувся цієї теми. Юссі Халла-аго пояснив, що фінський парламент з формальних причин ніколи не видає декларацій щодо історичних подій та навіть не має процедури для цього. Проте минулого тижня очільники фракцій з більшістю депутатів підписали спільну заяву про те, що бачать підстави вважати Голодомор геноцидом українського народу з боку радянської влади.

Довідково: Юссі Халла-аго – фінський вчений-філолог та яскравий політик-націоналіст, належить до крайньої правої партії «Справжні фіни». Популярний політичний блогер, депутат Європейського парламенту.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *