ОСТАННІ НОВИНИ

Рада схвалила закон про зберігання репродуктивних клітин військових

Маркіян Рой

|

Верховна Рада України ухвалила зміни до деяких законів з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство чи материнство. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За законопроєкт № 8011 «Про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство» проголосував 271 народний депутат.

«Українські воїни зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках. Парламент підтримав в цілому законопроєкт Оксани Дмітрієвої №8011 про створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції», – повідомив Ярослав Железняк.

Зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації – заморожуючи їх шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою. Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що, згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить близько 450 гривень для чоловіків і близько 1425 гривень для жінок. Необхідні медичні обстеження перед забором клітин у здорових громадян можуть бути проведені під час проходження військово-лікарської комісії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *