ОСТАННІ НОВИНИ

Рівень ППО дозволяє не зупиняти Україну під час зльоту МіГів, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Теперішній рівень протиповітряної оборони України дозволяє осучаснити реагування на зльоти російських МіГів так, аби не було «непотрібних зупинок країни». Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні 17 листопада.

«Дав сьогодні окреме доручення Міністерству оборони та Генеральному штабу щодо реагування на носіїв «Кинджалів», які зупиняють нашу країну на години через повітряну тривогу. Наш рівень ППО й загалом готовність до ракетних загроз дає змогу дещо осучаснити реагування – без непотрібних зупинок країни. Це важливо для мільйонів наших людей. Я очікую відповідних пропозицій», – сказав глава держави.

Зазначимо, у листопаді росіяни почали випробовувати дозаправку своїх МіГ-31К безпосередньо в небі. Через це винищувачі стали довше перебувати в повітрі. А як тільки радари фіксують зліт цього типу літака, по всій Україні відразу оголошують повітряну тривогу, адже дальність польоту аеробалістичної ракети «Кинджал», яку може нести МіГ, охоплює територію України цілком.

В українських Повітряних Силах пояснювали, що раніше МіГи злітали приблизно на 20-30 хвилин. Під час таких тренувальних польотів росіяни відпрацьовували зліт та посадку, згодом окупанти збільшили свою присутність у небі до 1,5 години – сам за стільки часу винищувач може літати з повним баком пального. Тепер ж, коли окупанти дозаправляють свої МіГи у повітрі, час тривоги в Україні збільшився удвічі.

Зараз повітряна тривога, оголошена в Україні через зліт російського МіГа, займає 2,5-3 години, 10 листопада, наприклад, вона становила 3,5 години. У цей час, як відомо, закриваються магазини, в укриття спускаються діти у школах та садках, студенти, загалом страждає економіка через вимушене призупинення роботи.

Водночас у Повітряних Силах зауважують: рішення про скасування повітряної тривоги, спричиненої зльотом МіГа, може ухвалити лише вище керівництво України. Але разом із тим загроза ракетних ударів «Кинджалами» нікуди не зникає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *