ОСТАННІ НОВИНИ

Більшість українців не має імунітету проти гепатиту А, – головний санлікар

Ольга Денисяка

|

Вакцинація проти вірусного гепатиту А не входить до Національного календаря профілактичних щеплень, тому українці, які не хворіли на вірусний гепатит А, не мають до нього імунітету. Про це заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив в інтерв’ю РБК-Україна.

«Вакцина проти вірусного гепатиту А – це вакцина, яка не входить до національного календаря щеплень. Тобто вона є добровільна. Вона формує доволі тривалий імунітет – це пожиттєвий імунітет, який тримається все життя. Людина, яка отримала повний курс вакцинації проти вірусного гепатиту А, не захворіє на вірусний гепатит А», – заявив Кузін.

За його словами, вакцина рекомендована мешканцям тих територій, де виникають такі випадки. Мова йде в переважній більшості про сільські населені пункти, про ті населені пункти, які розташовані в безпосередній близькості до річок, які можуть виходити за свої межі або викликати підтоплення. Для мешканців таких населених пунктів вакцина проти вірусного гепатиту А є рекомендована. 

Також  головний державний санітарний лікар України наголосив, що наразі в Україні фіксують спалах, а не епідемію гепатиту А. Пов’язані між собою випадки зараження зафіксували лише на Вінниччині. У решті областей – поодинокі випадки, пов’язані із недотриманням санітарії, оскільки гепатит А називають «хворобою немитих рук».

Нагадаємо, через спалах вірусного гепатиту А у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію. У лікарні лежать більше 140 людей.

Також станом на 1 листопада в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають семеро людей з гепатитом A. Це – четверо дорослих і троє дітей.

Як наголошують у Центрі громадського здоров’я, до завершення епідеміологічного розслідування мешканцям Вінницької області слід дотримуватися профілактичних заходів:

  • ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • не купувати продукти на стихійних ринках
  • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки.

Гепатит А –  це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Ця недуга може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • деякі види сексуальних стосунків.

Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких, негайно звертайтеся до сімейного лікаря!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *