ОСТАННІ НОВИНИ

Міськрада Стрия фінансує приватний футбольний клуб

Андрій Котенський

|

Стрийська міськрада витратила майже 9,2 млн грн на фінансування приватного футбольного клубу «Скала 1911», президентом якого є міський голова Олег Канівець, повідомляє NGL.media.

За даними журналістів, відповідно до бюджету Стрийської міської територіальної громади, фінансова підтримка ФК «Скала 1911» у 2023 році склала 5,37 млн грн. Бюджетне фінансування футбольний клуб, який грає у другій лізі, уже три роки отримує за офіційною міською програмою. Загалом за три роки Стрийська міськрада витратила на фінансування приватного клубу 9,17 млн грн, і витрати з кожним роком зростають.

Заснований ще у 1911 році стрийський футбольний клуб «Скала» неодноразово змінював назви і припиняв свою діяльність. Вчергове клуб під назвою «Скала 1911» відродився у 2020 році. Офіційним президентом клубу став колишній народний депутат Олег Канівець, який на той момент балотувався на посаду мера Стрия.

Мерські вибори Олег Канівець виграв і з того моменту «Скала 1911» почала регулярно отримувати фінансування з міського бюджету – 1,5 млн грн у 2021 році, 2,3 млн грн – у наступному році, і ще 5,37 млн грн цього року. При цьому, за даними УПЛ, мер залишається президентом ФК «Скала 1911».

У відповідь на запит NGL.media заступник мера Стрия Микола Дмитришин заявив, що твердження про фінансування з бюджету приватного футбольного клубу є помилковим, бо гроші отримує не безпосередньо клуб, а однойменна громадська організація.

«ТОВ «ФК «Скала 1911» зареєстроване 31 січня 2023 року. До цього часу клуб діяв виключно як громадська неприбуткова організація і отримував часткове фінансування з міського бюджету. Щоб вийти на професійний рівень, було долучене приватне фінансування. Однак навіть після створення ТОВ, бюджетне фінансування здійснюється виключно на ГО. Тому твердження, що міська рада фінансує приватний футбольний клуб є помилковим», – стверджує Микола Дмитришин.

За даними YouControl, ТОВ «ФК «Скала 1911» було створене лише у січні 2023 року, а до того часу клуб працював як громадська організація з тією ж назвою. ГО «ФК «Скала 1911» була зареєстрована у грудні 2020 року, серед її засновників були і сам Микола Дмитришин, і син мера міста Тарас Канівець. На початку 2023 року ГО «ФК «Скала 1911» разом з місцевим підприємцем Романом Рибчинським стали співзасновниками ТОВ «ФК «Скала 1911». При цьому обома організаціями – і ТОВ, і ГО – керує депутат Стрийської міськради Володимир Бурій.

Варто зауважити, що Стрийська міськрада фінансує ще кілька спортивних організацій. Мова йде про підтримку міських федерацій волейболу та боксу, а також сільського футболу. На ці три програми  міськрада витратить цього року загалом 3,6 млн грн – менше ніж на один ФК «Скала 1911».

Фото: ФК «Скала 1911»

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *