ОСТАННІ НОВИНИ

Яніна Соколова: «Якщо нам все одно на нашу культуру, то за що ми тоді воюємо?»

|

Журналістка й телеведуча Яніна Соколова про мовний скандал, який спровокувала своїми заявами щодо українських військових Ірина Фаріон:

«Востаннє на тему мови і Фаріон. Пошта забита листами, що я захищаю російськомовних, відписка. Або що я запросила Фаріон, яка таке сказала, як так, як я не передбачила таке, відписка.

Я з тих, хто вважає, що про некомфортне треба говорити. Ми не вирізаємо з етеру некомфортне. І тема, яка зачепила суспільство, думаю, після нашого ефіру матиме хоч якісь ознаки з’ясованого питання. Але це не точно.

Свою позицію востаннє пишу розлого, бо ефірний час не дає змоги це зробити в повному обсязі.

  1. Ніхто не має права поливати брудом військових через мову і нав’язувати їм правила мови під час війни. Якою їм зручно зараз під час війни говорити в окопах, штурмах і так далі, такою і нехай говорять. Вони ризикують життям, захищаючи наші зади, в тому числі й мовознавців. Крапка.
  2. Не про військових. Вата розправляє плечі. В чаті класу одного з моїх синів зробили опитування у вайбері, якою мовою його вести. На 10 рік війни!

Мовчу про сферу обслуговування, реінкарнацію музики в чартах різних платформ в Україні, політиків, які у вигляді молодої крові «протів расіі», але «язик нє прі чом», виходять в топи народної цікавості. Це дуже небезпечно, я би навіть сказала трагічно. І матиме наслідки, якщо не посилити закони. Як це роблять країни Балтії, наприклад, тут Фаріон має рацію.

Бо наші українські студенти, які їдуть на навчання, скажімо, до Словаччини, вчать словацьку. Бо там такі правила. До Польщі – польську мову, до Франції – французьку. Вас просто не приймуть туди, якщо не знаєте мови. Про громадянство я мовчу.

Тому треба терміново робити висновки. Бо якщо нам все одно на нашу культуру, то за що ми тоді воюємо? Тому вчимо мову. Допомагаємо ЗСУ».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *