ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ затримала російського агента, який готував удари по залізниці

Ольга Денисяка

|

Служба безпеки викрила агента фсб, який займався підготовкою серії повітряних атак рф на об’єкти транспортної та енергетичної інфраструктури у Вінницькій області. Про це повідомили в СБУ.

За даними СБУ, для виконання ворожого завдання він розвідував локації вузлових залізничних станцій, які можливо використовувалися для перевезення важкого озброєння та боєприпасів ЗСУ у напрямку передової. Також зловмисник намагався визначити розташування ключових електропідстанцій регіону та отримати інформацію про їхній технічний стан.

«Одержані розвіддані він мав передати своєму «куратору» з фсб через анонімну поштову скриньку. «Звіт» передбачав точні координати та фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості й текстовими роз’ясненнями. За інформацією фігуранта, окупанти планували удари по критичній інфраструктурі регіону із використанням ракетного озброєння та дронів-камікадзе. У разі успіху ворожої операції російська спецслужба «гарантувала» своєму агенту грошову винагороду у розмірі 100 тис. рублів. Кошти мали надійти на його банківську картку», – йдеться в повідомленні.

Крім того, після виконаного завдання зловмисник сподівався на те, що фсб «евакуює» його на територію рф. Втім, співробітники СБУ завадили реалізації планів агресора і затримали його поплічника на етапі збору розвідданих для передачі їх окупантам.

За даними слідства, затриманим є 57-річний мешканець Хмільницького району, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні цього року. У «поле зору» фсб він потрапив через поширення на сторінці в «Однокласниках» своїх прокремлівських поглядів.

Під час обшуку у фігуранта вилучено мобільний телефон, який він використовував для листування з агресором. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). 

Наразі він під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *