ОСТАННІ НОВИНИ

Google та ще 11 компаній остаточно покинув російський ринок

Андрій Котенський

|

У жовтні команда KSE Institute ідентифікувала 12 нових виходів іноземних компаній з російського ринку, зокрема йдеться про технологічного гіганта Google. Загалом кількість міжнародних фірм і корпорацій, які повністю вийшли з Росії, сягнула 296. Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у рамках проєкту «Самосанкції / LeaveRussia» щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

За даними KSE Institute, минулого місяця завершили вихід із Росії дванадцать міжнародних компаній, серед яких: Google (частина  Alphabet, банкрутство російської дочірньої компанії визнано судом), ASBIS, Carlsberg (компанія готується до боротьби за право російського підрозділу продавати свої бренди після того, як Росія захопила контроль над акціями дочірніх компаній Danone і Carlsberg), Decathlon, Ensto, Viterra (частина Glencore, яка перестала бути акціонером “Роснафти” в 2022 році. Сбербанк намагається заарештувати російські активи компанії, що залишилися через нафтовий борг), Ingka, Legrand, Sulzer, VEON, Xerox та KONE.

Крім того, був перекласифікований статус одного з найбільших промислових концернів Німеччини ThyssenKrupp з «вийшли» на «вичікують», оскільки насправді місцеві компанії цієї групи не змінили своїх власників, а найбільші були перейменовані, ймовірно, щоб приховати зв’язки з материнською компанією.

Загалом станом на 1 листопада 2023 року 296 (8,3% від загального числа записів в базі KSE або 23,3% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. Також 1215 (34,1% від загального числа) – згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Водночас 1503 (42,1% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 552 (15,5% від загального числа) – призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *