ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ спростовує інформацію про запровадження карантину через спалах гепатиту А

Маркіян Рой

|

Міністерство охорони здоров’я України спростовує інформацію про запровадження карантину через спалах гепатиту А. Про це повідомили у відомстві.

«Інтернет-мережею шириться інформація щодо запровадження карантину через спалах гепатиту А. Це фейк та частина ворожої ІПСО. В разі виявлення спалахів захворювання МОЗ повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах», – йдеться у повідомленні.

Також у МОЗ повідомили, що у 2022 році в Україні було зареєстровано 281 випадок гепатиту А. За 9 місяців цього року зареєстровано 314 випадків захворювання.

Наразі спалах гепатиту А зафіксовано лише на Вінниччині. Там тривають посилені протиепідемічні заходи.

Нагадаємо, через спалах вірусного гепатиту А у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію. У лікарні лежать більше 140 людей.

Також станом на 1 листопада в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають семеро людей з гепатитом A. Це – четверо дорослих і троє дітей.

Як наголошують у Центрі громадського здоров’я, до завершення епідеміологічного розслідування мешканцям Вінницької області слід дотримуватися профілактичних заходів:

  • ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • не купувати продукти на стихійних ринках
  • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки.

Гепатит А –  це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Ця недуга може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • деякі види сексуальних стосунків.

Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких, негайно звертайтеся до сімейного лікаря!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *