ОСТАННІ НОВИНИ

Європейські політики готують турне в США на підтримку України

Маркіян Рой

|

Європейські політики мають намір відвідати США з метою посилення підтримки України – у відповідь на заклики деяких законодавців від Республіканської партії скоротити потік допомоги, військової техніки та фінансів до Києва. Про це повідомляє Європейська правда.

«Ми повинні знайти способи достукатися до [громадськості] по обидва боки Атлантики – не забувати, що є реальні виборці, які бачать свої проблеми певним чином», – сказав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

«У нас є план поїздок … в окремі штати, зустрічей, наприклад, з компаніями, які продають обладнання, що фактично створює робочі місця в США. Більшість грошей, які були витрачені на Україну, фактично були витрачені в США», – зазначив він.

Турне, під час яких країни Балтії та інші країни, що мають тісні зв’язки з Україною, висловляться на користь продовження підтримки, «може спрацювати досить добре, якщо позиція буде викладена не тільки американськими політиками, але й тими, хто залежить від цієї допомоги і від цього зовнішньополітичного курсу», пояснив Ландсбергіс.

Хоча Ландсбергіс не сказав, які ще країни можуть приєднатися до такої подорожі, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас розповіла, що її країна вже звертається до пересічних американців.

«Мій міністр закордонних справ був в Арканзасі, розмовляв з людьми і висловлював свої погляди, тож це те, що ми робимо постійно», – сказала вона.

У Вашингтоні зростає занепокоєння, що допомога Україні може стати жертвою глибоких політичних розбіжностей у США.

У відповідь на це президент США Джо Байден змінив свою позицію щодо війни, стверджуючи, що значна частина коштів, виділених на Україну, насправді залишається вдома – створюючи робочі місця та підтримуючи бізнес.

«Ви знаєте, як і під час Другої світової війни, сьогодні патріотично налаштовані американські робітники будують арсенал демократії і служать справі свободи», – сказав він.

У Вашингтоні сенатори заявили, що роз’яснювальна робота з боку європейських лідерів може допомогти зміцнити підтримку Києва серед втомлених війною виборців.

«Я думаю, що, показуючи, що це не лише Україна і Росія, що це стосується інших країн Європи, що це стосується всіх нас, корисно, щоб лідери інших країн підкріплювали це», – сказав сенатор Бен Кардін, демократ, який очолює Комітет у закордонних справах Сенату США.

Сенатор Ліндсі Грем, відомий республіканський прихильник допомоги Україні, також сказав Politico, що турне може бути «корисним для інших».

Незважаючи на політичні потрясіння в його партії щодо допомоги Україні, Грем впевнений, що підтримка Києва залишається міцною: «Громадська думка важлива, але відключення України не допоможе нам у довгостроковій перспективі».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *