ОСТАННІ НОВИНИ

Україна і Штати створили гібридні системи протиповітряної оборони, – NYT

Наталя Дуляба

|

Україна і США створили гібридні системи протиповітряної оборони, що поєднують західні ракети з переобладнаними радянськими пусковими установками, які є на озброєнні української армії. Про це з посиланням на The New York Times повідомляє Укрінформ.

Американські офіційні особи називають це програмою FrankenSAM, що об’єднує передові ракети класу «земля-повітря» західного зразка з модернізованими пусковими установками або радарами радянської епохи.

Перший варіант таких систем ППО об’єднує радянські пускові установки «Бук» та американські ракети Sea Sparrow, другий – це імпровізована наземна установка, що об’єднує радари радянської епохи і надзвукові авіаційні ракети Sidewinder.

Ще один варіант – комбінація радянського обладнання та систем ППО Hawk.

Усі ці варіанти гібридних систем ППО пройшли випробування на військових базах у США, їх доставлять в Україну восени.

Також видання додає, що перспективною розробкою FrankenSAM, ймовірно, стане комбінація ракет та пускової установки Patriot, яка працюватиме зі старими радіолокаційними системами українського виробництва. Офіційний представник Пентагону заявив, що випробування такої системи, проведені у жовтні на ракетному полігоні Уайт-Сандс у Нью-Мексико, завершилися успішно.

Як зазначив Чан Касапоглу, військовий аналітик Гудзонівського інституту у Вашингтоні, ідея інтеграції військового обладнання радянських часів із досконалішими західними ракетами може допомогти Україні «використати свій арсенал на випадок майбутньої довгої війни».

Крім того, це також «дає можливість ввести у практичне застосування зброю, що припадає пилом на складах НАТО», сказав Чан Касапоглу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *