ОСТАННІ НОВИНИ

Будматеріали у 2-3 рази дорожчі за ринкові ціни – розслідування про відбудову в Запоріжжі

Маркіян Рой

|

Квадратний метр за 90 тисяч гривень, завищені ціни на будівельні матеріали, тендери без конкурсів і забудовник зі шлейфом скандалів – ось неповний перелік порушень лише на відбудові однієї багатоповерхівки в місті, які знайшли журналісти. Про це йдеться в розслідуванні hromadske «Про*бати мільярд».

Запорізька програма відновлення багатоповерхівок, які зруйнували або суттєво пошкодили російські ракети, наразі включає понад 10 будинків, але список постійно поповнюється.

Відбудовою будинку на Сталеварів 16 наразі займається компанія «Стройінвест» із Дніпра. Конкурсу на відновлення багатоповерхівки не проводили. У системі ProZorro просто опублікували договір на 60 мільйонів гривень. Таким чином відбудова одного квадратного метра обійдеться місту в майже 90 тисяч гривень.

«Це відверто дорого не лише для Запоріжжя. Якщо навіть «відмінусувати» вартість відновлення фасаду, комунікацій і загалом відсотків 30 на все інше, вартість відремонтованого квадрата все одно перевищуватиме 60 тис. грн», – ідеться в розслідуванні.

Аналіз кошторису відбудови показав значне завищення цін на будматеріали. Грунтовка СТ-17 на ринку коштує 38-40 грн за кілограм, тут же її закупили за 85. Цинковий профнастил купили по 681 грн за квадрат, коли на профільних сайтах аналогічний можна знайти від 220 грн за квадрат, тобто втричі дешевше.

Ціни на металочерепицю «Монтерей» на будівельних сайтах стартують від 230 грн/м², а забудовник закупив 300 квадратів по 446 грн/м², переплативши лише на цьому 60,5 тисяч гривень.

За муфту PPR Ekoplastik переплатили у 2,5 раза більше за ринкові ціни: 273 грн за штуку замість доступних по 92. Лише на газобетонних блоках переплата, за даними розслідувачів, становила півмільйона гривень.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *