ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні більше не буде селищ міського типу

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким в Україні скасовують таке поняття як «селище міського типу». Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Закон «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» парламент ухвалив ще 28 липня, а підписав його президент лише 24 жовтня.

У законі вказано, що міста, селища, села за містобудівними та соціально-економічними характеристиками мають сталий склад населення. При цьому документ скасовує поняття «селище міського типу», а визначає три типи поселень в Україні:

  • Місто – населений пункт із переважно компактною, багатоповерховою забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менше 10 тисяч осіб;
  • Селище – населений пункт, де переважає садибна забудова, а населення становить не менше 5 тисяч осіб.
  • Село – населений пункт із садибною забудовою, загальною чисельністю жителів менше 5 тисяч.

Як вказано у пояснювальній записці до закону, такий оновлений поділ необхідний, оскільки деякі процедури щодо адміністративно-територіального поділу України досі регулює указ Української РСР, затверджений ще 12 березня 1981 року.

Також закон визначає, що район у місті утворює або ліквідовує окремим рішенням міська рада. Натомість район як адміністративно-територіальну одиницю у межах області створює, ліквідовує чи змінює межі Верховна Рада за поданням Кабміну.

Нові населені пункти України утворює Кабінет Міністрів за поданням сільської, селищної чи міської ради. Також саме уряд встановлює межі всіх населених пунктів чи змінює ці межі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *