ОСТАННІ НОВИНИ

«Регіонал» Єфремов, обвинувачений у держзраді, втік до Москви

Андрій Котенський

|

Колишній депутат-«регіонал» Олександр Єфремов, якого обвинувачують у державній зраді, після повномасштабного вторгнення виїхав до Москви, де зареєструвався в елітних апартаментах. Про це повідомляють «Схеми» проєкту «Радіо Свобода».

Як повідомляє Громадське, в Україні Єфремова обвинувачують у:

  • організації захоплення будівлі Луганської обласної державної адміністрації навесні 2014 року;
  • пособництві під час захоплення будівлі Управління Служби безпеки України в Луганській області;
  • вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України.

Йому також інкримінують державну зраду, організаційне й інше сприяння створенню та діяльності самопроголошеної «ЛНР». Крім того, його обвинувачують у незаконному заволодінні майном «Луганськвугілля».

Єфремова затримали 30 липня 2016 року в аеропорту Києва за підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

У 2019-му, після трьох років у СІЗО Старобільська Луганської області, ексдепутата відпустили під домашній арешт. Потім йому змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання на два місяці (до листопада 2019 року), який після цього не продовжили.

«Схеми» нагадують, що тоді адвокатом Єфремова був Андрій Смирнов, який нині працює заступником керівника Офісу президента (у 2023 році Смирнов пояснював, що захищав у суді колишніх членів «Партії регіонів» не через ідеологічний вибір, а з метою заробітку).

За даними «Схем», після виходу з СІЗО Єфремов почав регулярно виїжджати за кордон, зокрема до росії. Востаннє Єфремов напряму з’їздив у росію прямо напередодні вторгнення російських військ — виїхав 4 лютого 2022 року й тим же маршрутом повернувся в Україну 19 лютого.

А вже 18 березня 2022 року Єфремов залишив Україну залізницею через контрольно-пропускний пункт «Чоп (Страж)», що на кордоні зі Словаччиною, і досі не повернувся. Як з’ясували «Схеми», зараз Єфремов перебуває в Москві, де зареєструвався в елітних апартаментах.

В Офісі Генпрокурора журналістам повідомили, що Єфремов зараз не має запобіжного заходу та в розшук не оголошувався. Судові засідання в його справі не призначалися, «що, ймовірно, обумовлено тимчасовою окупацією Старобільська».

Прокуратура зазначила, що справи Старобільського суду тепер має розглядати Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Але інформація про фактичну передачу матеріалів справи Єфремова до іншого суду їм «не надходила».

Фото: Громадське

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *