ОСТАННІ НОВИНИ

Через Угорщину ЄС знову не домовився виділити 500 млн євро Україні

Андрій Котенський

|

Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у понеділок підтвердив відсутність рішення щодо виділення траншу у 500 мільйонів євро для допомоги Україні зброєю, повідомляє Європейська правда із посиланням на пресконференцію Борреля у Люксембурзі.

Топ-дипломат ЄС розповів, що очільники зовнішньополітичних відомств обговорили те, як потрібно задовольнити «найбільш нагальні потреби України, її оборонні потреби».

«Нам поки що не вдалося вирішити проблему восьмого й останнього траншу Європейського фонду миру. Ми все ще шукаємо рішення цього питання, але так чи інак ми його знайдемо», – зазначив він.

Боррель додав, що міністри також обговорювали схвалення багатомільярдної окремої програми фінансування військової допомоги Україні в межах Європейського фонду миру, але чекають політичних вказівок Європейської ради, що збереться цього тижня.

Також відомо, що домовленість щодо виділення восьмого траншу у 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру не вдалось досягти через позицію Угорщини – вона раніше блокувала це рішення, оскільки Україна внесла угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Статус міжнародного спонсора війни призупинили для OTP Bank, а також п’ятьох грецьких перевізників, яких Київ звинувачував у нелегальному транспортуванні російської нафти в обхід цінової стелі.

На сьогодні ж Будапешт вимагає юридичних гарантій, що рішення про угорський OTP Bank постійне.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *