ОСТАННІ НОВИНИ

Хорватія передала Україні всі гелікоптери Мі-8

Ольга Денисяка

|

Влада Хорватії передала Україні всі гелікоптери Мі-8, про надсилання яких оголошувала раніше. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час зустрічі зі своїм хорватським колегою Маріо Баножичем, передає hromadske.

«Ми цінуємо непохитне прагнення Хорватії допомогти Україні, і ми бачимо це у ваших численних пожертвах військового обладнання, включаючи всі ваші гелікоптери Мі-8 і передове розгортання ваших сил у бойових групах НАТО в Польщі, Литві та Угорщині, а також у ваших пожертвах на гуманітарну допомогу. І все це робить реальні зміни в боротьбі України за свободу», — сказав Остін.

Про плани передати Україні гелікоптери Мі-8 у Хорватії говорили ще наприкінці 2022 року. Видання Jutarnji list із посиланням на власні джерела писало, що йдеться про 14 одиниць — дванадцять Мі-8МТВ-1 і два Мі-8Т.

За даними медіа, уряд Хорватії сподівався натомість отримати від США більш сучасні вертольоти Black Hawk. Так і сталося — два гелікоптери Загребу подарував Вашингтон, і ще два Хорватія купила за 55 мільйонів доларів.

Мі-8 — це радянський багатоцільовий вертоліт, розроблений на початку 1960-х років. Мі-8Т — транспортно-десантна модифікація цієї моделі. А ось Мі-8МТВ-1 — це модифікація з двигунами ТВ3-117 ВМ, яку почали серійно випускати у 1988 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *