ОСТАННІ НОВИНИ

«Епіцентри» Гереги працюють на окупованій Донеччині?

Андрій Котенський

|

Мережа «Епіцентр» на Донбасі змінила назву на «Галактика». І протягом восьми років вважалося, що «Галактики» на окупованій Донеччині є вкраденим або «віджатим» у Герег бізнесом, з яким вони більше не мають жодних зв’язків. Але журналісти «Схем» виявили, що головний управитель «Галактик» – як до повномасштабного вторгнення, так і після нього – щомісяця отримував зарплату від Герег, їздив на підконтрольну Україні територію та фінансував засновану ними партію, повідомляє Радіо Свобода.

Його звати Геннадій Гальчук. Він до окупації Донбасу у 2014 році був директор гіпермаркету «Епіцентр» у сусідній Макіївці, а після цього роками співпрацював з окупаційною владою. Мало того, восени 2023 року і сам обрався «депутатом» від путінської політичної партії «Единая Россия» на Донеччині.

Колишні «Епіцентри», що у 2014-му опинилися на непідконтрольних Україні територіях, змінили не лише назву. Гіпермаркети підлаштувалися під нові реалії. «Галактики» відзначали російські свята і вітали з «днем республіки». Крім цього, мережа відкрито співпрацювала з підконтрольними Росії місцевими адміністраціями.

Мережа «Галактик» розширювалася синхронно із окупацією російськими військами України. Новий гіпермаркет у вщент зруйнованому Маріуполі відкрили у жовтні 2022-го.

Але разом із цим «Галактики» протягом усіх років роботи в окупації продовжували зберігати помітну схожість із українськими «Епіцентрами».

Саме така схожість і підштовхувала журналістів «Схем» до розслідування: а чи справді у Герег відібрали бізнес окупанти? І чи не відбулося на Донеччині з «Епіцентрами» те ж саме, що і в Криму? Там мережу перейменували, але вона залишалася у власності Герег.

Що відомо про Гальчука? Після 2014 року він разом із сином та дружиною – заслуженою артисткою України Наталією Нарожною – залишився н а окупованій Донеччині. І подальша публічна діяльність Гальчука чітко демонструє, що він перейшов на бік Росії.

Геннадій Гальчук публічно комунікував і співпрацював із підконтрольними Росії адміністраціями. У 2019-му разом із міністром промисловості угруповання «ДНР» і міністеркою соціальної політики угруповання «ДНР» урочисто відкривав другий гіпермаркет «Галактика» у Донецьку.

У 2022 році Гальчук очолив регіональне відділення всеросійської організації «Деловая Россия», а в серпні 2023-го отримав посаду в органах влади угруповання «ДНР». Денис Пушилін включив Гальчука до складу Інвестиційного комітету.

У вересні 2023 року Геннадій Гальчук балотувався від провладної російської партії «Единая Россия» в окупаційну владу в Макіївці на псевдовиборах на захоплених українських територіях, які Росія влаштувала разом зі своїми місцевими виборами. І таки став депутатом. Гальчук заявляв: «я повністю підтримую нашого верховного головнокомандувача Володимира Володимировича Путіна».

Зарплата – від «Епіцентру», внесок – у партію

«Схемам» вдалося встановити, що попри публічну діяльність і співпрацю з окупаційними адміністраціями, Гальчук не розірвав зв’язки з Києвом, «Епіцентрам» та Герегами.

По-перше, він регулярно приїжджав із окупації на підконтрольну Україні територію. Про це свідчать дані із записів про перехід через пропускні пункти на Донеччині, які журналісти дістали через джерела, які мають до них доступ. У 2019 році, наприклад, приїжджав щомісяця, бувало й по декілька разів.

По-друге, відповідно до даних НАЗК, Гальчук фінансово підтримував партію «За конкретні справи», засновниками якої є Гереги.

Відповідно до даних НАЗК, Гальчук фінансово підтримував партію «За конкретні справи», засновниками якої є Гереги

По-третє, Гальчук отримував від Герег зарплату після 2014 року і навіть після повномасштабного вторгнення.

«Схемам» вдалося дістати зарплатні відомості Геннадія Гальчука. Оскільки з них відраховувались податки в український бюджет, ці дані є у податкових органів, звідки ми і дістали їх через два непов’язані між собою джерела. Виявилося, що українські компанії Герег платили Геннадію Гальчуку зарплату і після окупації Донбасу, і після 24 лютого 2022 року. Як своєму штатному співробітнику.

Таким чином, після окупації частини Донецької області у 2014 році, і після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, дві компанії, якими володіють Олександр та Галина Гереги нараховували зарплатню людині, яка ці роки управляла та продовжує управляти мережею колишніх «Епіцентрів», перейменованих в «Галактики» на території окупованої Донеччини. Людині, яка перерізала стрічки разом із міністрами угруповання «ДНР», яка вела бізнес за правилами окупантів, даруючи їм автівки та постачаючи товари спецслужбам. І при цьому регулярно приїжджаючи на підконтрольну Україні територію та фінансуючи партію Герег. Людині, яка зрештою отримала посаду в підконтрольній Росії адміністрації, та ще й брала участь у виборах від владної російської політичної сили «Единой России» на захоплених українських територіях.

Журналісти запитали особисто у Олександра Гереги, чи продовжував він вести бізнес на Донеччині після окупації 2014 року та чому Геннадію Гальчуку нараховували зарплату до липня 2022 року. Почувши запитання «Схем» він залишив їх без відповіді, як і запит редакції.

Редакція також спрямувала запит в головний офіс «Епіцентру», але станом на час виходу матеріалу відповіді не надійшло.

Олександр Герега – народний депутат України, разом з дружиною Галиною посідає 6 сходинку найбагатших українців 2022 року у рейтингу Форбс. Джерело доходів – велика мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр». Частина магазинів тепер в зоні окупації. Але чи втратило подружжя над ними контроль?

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *