ОСТАННІ НОВИНИ

Шахраї видурили у жінки 7,5 млн грн, отримані після загибелі сина на війні: деталі від поліції

Наталя ДУЛЯБА

|

Аферисти знаходять нові способи ошукувати українців під час війни. Одна з таких схем – видурювати мільйони, які отримують від держави родичі загиблих на фронті захисників.

Саме так 7,5 млн грн позбулася жінка з Донеччини. Шахраї взялися її «обробляти» відразу після отримання коштів, залякуючи історіями про небезпеку зберігати гроші в українських банках.

За даними Нацполіції України, потерпілою стала 49-річна переселенка з Донецької області, матір загиблого військовослужбовця, яка оселилась на Закарпатті. ЇЇ ошукали на 7,5 млн грн, які жінці виплатила держава після загибелі сина на війні.

Після того, як жінка отримала кошти, до неї відразу стали телефонувати невідомі і переконувати, що не варто тримати гроші у банках України, оскільки найближчим часом вони збанкрутують. Аферисти рекомендували їй покласти гроші на рахунок у фінансову установу за кордоном і пропонували свою допомогу у цьому.

Українка погодилася на таку пропозицію та поклала 5 млн грн на криптогаманець, створений зловмисниками. Через деякий час вона захотіла зняти частину коштів із «рахунку», однак шахраї повідомили, що ці кошти арештовані і для того, щоб їх розблокувати, потрібно перерахувати їм на рахунки ще певну суму грошей. В подальшому кількома переказами потерпіла перевела шахраям ще 2,5 млн грн, після чого зв’язок із шахраями обірвався.

Хоч ошукана жінка звернулась до поліції, на розслідування справи знадобилось майже пів року, оскільки шахраї виводили кошти через численних підставних осіб та десятки спеціально створених рахунків, в тому числі в криптобанкінгу. Зрештою правоохоронці детально відстежили маршрут руху грошей та вийшли на основних фігурантів цієї схеми.

Одного з організаторів шахрайського кол-центру, 35-річного мешканця Києва, вже спіймали у столиці. Зараз він дає свідчення щодо своїх спільників та співпрацює зі слідством.

Затриманому оголосили підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Суд помістив його під варту із можливістю внесення 13,2 млн грн застави.

Станом на сьогодні у справі проведено майже 50 обшуків у різних регіонах України: за місцем проживання організаторів та їхніх можливих спільників. Вилучено ряд важливих доказів, зокрема значну кількість готівки в іноземній та національній валюті, а також дороговартісні автівки фігурантів.

Наразі оперативники встановлюють місцезнаходження інших осіб, причетних до шахрайської схеми, та коло постраждалих осіб. Слідство триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: поліція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *