ОСТАННІ НОВИНИ

Україна буде спостерігачем на навчаннях військового альянсу Північної Європи

Маркіян Рой

|

Члени Об’єднаних експедиційних сил (JEF) – групи з десяти держав Північної Європи на чолі з Великою Британією – запросили Україну як спостерігача на свої навчання у 2024 і 2025 роках. Про це йдеться у спільній заяві лідерів держав-учасниць Об’єднаних експедиційних сил після саміту у Швеції, повідомляє Європейська правда.

Голови держав-учасниць JEF засудили повномасштабну агресію Росії проти України, яка, підкреслюють вони, посилила значення НАТО й Об’єднаних експедиційних сил «як засобів забезпечення регіональної безпеки для їхніх членів».

«Безпека України є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону, тому ми зобов’язуємося підтримувати Україну на шляху євроатлантичної інтеграції до майбутнього членства в НАТО», – додали лідери.

Вони вирішили запросити Україну як спостерігача на навчання протягом 2024 і 2025 років «із метою підвищення оперативної сумісності та посилення спроможності Збройних сил України».

«В інтересах колективної безпеки і оперативної сумісності, а також для підтримки захисту України від незаконного вторгнення Росії, ми також погоджуємося сприяти зміцненню оборонно-промислового співробітництва в Європі і по всій Атлантиці, а також зменшувати перешкоди для оборонної торгівлі та інвестицій в євроатлантичному регіоні, де це доречно», – додали лідери JEF.

Об’єднані експедиційні сили (Joint Expeditionary Force) – це багатонаціональні експедиційні сили, створені у 2015 році Сполученим Королівством, що охоплюють військових держав Балтії і всієї Північної Європи, включно з Ісландією, а також Нідерландів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *