ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові протезували військового, який втратив ногу, рятуючи побратима

Ольга Денисяка

|

31-річний військовий Володимир Рудковський втратив кінцівку, рятуючи побратима на передовій. Та пізніше у Львові, в Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), після реампутації, отримав сучасний функціональний протез, завдяки якому відчуває себе повноцінно – адже може ходити, як раніше. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Все життя Володимир, що мешкав у місті Сарни на Рівненщині, займався доброчинністю та популяризацією спорту, а на початку повномасштабного вторгнення працював у прес-службі міськради. Перші місяці великої війни – волонтерив, та згодом пішов у військкомат, аби завершити війну з росією. 

«Я думав лише про те, що це історична битва. Ми з ними воюємо не 100, не 200, а вже 300 років. І, якщо Бог так хоче, щоб я загинув в цій великій боротьбі – я загину з честю», – каже він.

За кілька днів перед відправкою на фронт Володимир вперше став батьком і перші місяці життя донечки бачив лише через екран телефону – у коротких перервах між боями під час контрнаступу на Запорізькому напрямку.

Якось напередодні чергового штурму ворожих позицій Володимиру посеред ночі пише дружина, бо донька всю ніч заходиться плачем. 

«У мене Рада добре спить вночі і не було, щоб вона вночі плакала. І саме в цю ніч була істерика до 4-ї ранку. Я не розуміла, що твориться з дитям. І в якийсь момент я пишу Володі», – розповідає кохана захисника. А за кілька годин Володимир, який на той момент вже був командиром роти, рятуючи пораненого побратима, потрапить під вогонь. Як це було – переповідає з гумором: «Подивився вниз, побачив, що пальців немає. Подумав – вау! Круто! Мабуть буде протез. Але так якось цікаво закрутилась ситуація, що побратиму, якого рятував, ногу спасли, а мені відрізали. Так буває», – ділиться він.

У центр НЕЗЛАМНІ Володимир поступив уже на протезування. Тут захисникові провели повторну ампутацію. Через таке проходять багато пацієнтів, які втрачають кінцівки. Після реампутації Володимир швидко відновився. Відвідував не лише обов’язкові заняття зі спеціалістами з реабілітації, а й усі додаткові.

«Нам в UNBROKEN надають круту допомогу: і фізичну, і психологічну. Зранку до ночі з нами займаються. У мене в перші дні реабілітації день був розписаний з 9-ї ранку до 5-ї вечора. І вже за два тижні я себе почував таким, як з двома ногами», – розповідає Володимир.

Нині воїн вже отримав сучасний функціональний протез і ходить на ньому. На шляху відновлення його супроводжують дружина і донечка, які тимчасово переїхали до Львова, аби бути ближче до свого захисника.

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *