ОСТАННІ НОВИНИ

У Верховному суді України виявили ще одну суддю-росіянку

Андрій Котенський

|

Суддя Верховного суду України Валентина Сімоненко, яка у березні 2023 подала у відставку має російське громадянство. Цей факт виявили журналісти-розслідувачі проєкту Схеми Радіо Свобода.

Відповідно до витягу з «Роспаспорту», який є у розпорядженні журналістів, суддя стала громадянкою РФ 10 квітня 2003 року, коли ще мала прізвище Смірнова.

Причина набуття громадянства Росії, – стаття 18 пункт «а» Федерального закону «Про громадянство РФ», в якій зазначено, що його може отримати особа, член подружжя якої або родич, або батьки мають російське громадянство.

На момент отримання громадянства РФ Сімоненко вже працювала суддею в Апеляційному суді Севастополя у Криму.
Станом на зараз паспорт Сімоненко значиться «недійсним» у зв’язку з завершенням його терміну дії, але це не є втратою громадянства РФ.

Згідно із витягом, паспорт громадянки РФ на ім’я Валентини Смірнової видав орган внутрішніх справ у станиці Вешенській, що розташована у Ростовській області. В базах даних витоку мешканців РФ вказано, що станом на 2015 та 2017 роки Сімоненко була зареєстрована саме в цьому регіоні. У базі же – дані її російського паспорту.

Це може свідчити про те, що Валентина Сімоненко не виходила з громадянства РФ, адже відповідно до указу президента Росії від 14 листопада 2002 року для цього необхідно подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання. Що суддя, відповідно до витоку з російських баз даних, вірогідно, не зробила.

У березні цього року суддя подала заяву про відставку. Раніше агенція «Слідство.Інфо» повідомила, що попри її поїздки в окупований Крим та зв’язки з місцевою окупаційною владою, Сімоненко отримуватиме довічне грошове утримання, адже має відповідний для цього стаж роботи суддею.

На прохання «Схем» голова всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» Катерина Бутко порахувала, з огляду на зарплату судді за останні роки, що сума довічного грошового утримання Сімоненко може становити близько 200 000 гривень на місяць.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *