ОСТАННІ НОВИНИ

Головний інженер ЗАЕС має російське громадянство – розслідування

Андрій Котенський

|

Колишній гендиректор Запорізької АЕС Ігор Мурашов, що 7 місяців працював в окупованому Енергодарі та був викрадений і депортований до України рашистами сьогодні живе і працює в Києві – обіймаючи посаду головного інженера ЗАЕС. Виявилось що 2014 року, після російської окупації Криму, Ігор Мурашов отримав російський паспорт. Про це з’ясували журналісти hromadske.

Ігор Мурашов народився в російському місті Боровськ, що за 100 км від Москви. Вищу освіту здобував в Обнінському інституті атомної енергетики в Росії. Навчався там разом із нинішнім директором ЗАЕС Дмитром Вербицьким. Після Обнінська Мурашов вчився у Севастопольському інституті ядерної енергії та промисловості.

З 1998 року працював на різних посадах на Запорізькій АЕС і часто навідувався до Криму. Після того, як росіяни окупували півострів, продовжив туди їздити.

За інформацією джерел журналістів hromadske, які мають доступ до даних про перетин адмінмежі материкової частини України й окупованого Криму, у 2014 році Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів.

В одній з таких поїздок він став громадянином Росії. Журналісти від двох джерел отримали витяг з автоматизованої системи «роспаспорт». Згідно з ним, 23 вересня 2014 року Ігор Мурашов в окупованому Севастополі отримав паспорт із двоголовим орлом.

У системі «роспаспорт» збереглася заява Мурашова на отримання російського паспорта. У ній вказана й причина набуття громадянства. Як ідеться у витягу, паспорт виданий на підставі статті 5 несумісного з міжнародним правом договору «між російською федерацією та Республікою Крим». За цією статтею Росія визнавала громадян України та осіб без громадянства, які на момент анексії постійно проживали на півострові, своїми громадянами.

Система «роспаспорт» показує, що паспорт Мурашова досі «дійсний», хоча чоловік мав би замінити документ у 2021-му році, коли йому виповнилося 45. Оскільки Мурашов цього не зробив, у базі МВС РФ цей паспорт уже відображається як «недійсний».

А втім, недійсність російського паспорта не означає втрату громадянства рф. Несвоєчасна заміна паспорта в росії карається лише штрафом.

«Паспорт можна протермінувати, втратити, спалити. На громадянство це ніяк не впливає», – каже російський юрист Ілля Новіков.

24 вересня 2014 року – наступного дня після того, як Ігорю Мурашову видали паспорт, — у тому ж відділені федеральної міграційної служби рф у Севастополі російський паспорт отримав і його батько Валерій, уродженець Івано-Франківська (нині покійний – ред.).

Згідно з документом, батько, як і син, отримав російський паспорт уперше. З тієї ж причини – за договором, який є спробою легалізації окупації Криму.

Проте, на відміну від свого сина, через місяць Валерій Мурашов оформив ще й закордонний паспорт. Цього разу вже у Москві.

Журналісти hromadske зустрілося з Ігорем Мурашовим у Києві біля офісу «Енергоатому», де він нині працює, щоб почути пояснення головного інженера ЗАЕС щодо його російського паспорта, утім посадовець заперечує, що це його паспорт.

За його словами, під час поїздки до Криму у вересні 2014-го батько вирішив оформити собі російське громадянство. Він мав проросійські погляди й навіть хотів дати хабар, щоб зробити російські паспорти всій родині. Але оформив лише для себе і свого сина. Хоча сам Ігор Мурашов, за його словами, просив цього не робити.

«Я про це нічого не знаю. Там була каламутна історія з одним адвокатом на прізвище Мелікян. Можливо, батько без мене це зробив», – говорить Ігор Мурашов.

Він вважає, що батько міг зробити російські документи за хабар півтори тисячі доларів, бо він мав проросійську позицію. Натомість Мурашов запевняє, що був категорично проти, бо разом із дружиною мали чітку проукраїнську позицію.

Він також повідомив, що його батько працював у російській компанії «Атомтехэнерго», де обіймав посаду керівника представництва на Білоруській АЕС. 5 лютого 2023 року Україна наклала санкції на цю компанію.

Журналіст видання Bellingcat Христо Грозєв, який багато років працює з такими документами вважає версію головного інженера ЗАЕС малоймовірною: «Я дізнавався, чи можна оформити паспорт без присутності людини, але за таке ніхто не береться. Теоретично він міг знайти такого корупціонера, але там є біометрія, тому я не розумію, як це можна було зробити в такий спосіб».

Як відомо, Мурашов став виконувачем обов’язків гендиректора Запорізької АЕС за тиждень до повномасштабного вторгнення – 16 лютого 2022 року. Після того, як восени 2022-го росіяни його викрали, а потім відпустили, від посади відмовився.

Нині Ігор Мурашов працює головним інженером на Запорізькій АЕС. Ця посада не така публічна, як пост керівника, який Мурашов обіймав до цього. Але вона так само передбачає доступ до багатьох документів та участь у нарадах, де обговорюють енергетичну безпеку України.

Про факт російського громадянства у головного інженера було повідомлено до СБУ, але там цієї справи не коментують, посилаючись на таємницю слідства, повязаною із захопленням ЗАЕС рашистами.

Водночас у розпорядженні редакції немає жодних доказів співпраці Ігоря Мурашова з росіянами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *