ОСТАННІ НОВИНИ

В МВС розповіли, яке розглядають покарання для чоловіків-ухилянтів після повернення в Україну

Наталя Дуляба

|

До чоловіків призовного віку, які під час повномасштабної війни нелегально виїхали за кордон, по поверненню в Україну можуть застосовувати адмінпокарання – штраф. Про це розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв’ю Українській правді.

«Безперечно, ті чоловіки, які виїхали за кордон, порушили закон, адже, як правило, вони виїхали нелегально: через систему «Шлях», завдяки документам ВКЛ та МСЕК, нелегальний виїзд у відрядження або на навчання. Той, хто виїхав легально, – це зовсім інша історія. Держава зараз шукає цю золоту середину, щоб цих людей можна було повернути… Можливо, це буде адміністративний штраф після повернення в Україну. Але, звісно, якщо людина виїхала за підробленими документами, то це буде вже кримінальна відповідальність», – сказав він.

Юридичних перепон для повернення чоловіків з-за кордону в Україн немає. Вони можуть це вільно зробити навіть до завершення великої війни і скасування загальної мобілізації. Втім Ігор Клименко наголосив на тому, що держава має знайти справедливий підхід до ухилянтів.

«Тут є юридична і моральна сторона. Моральна – це відчуття справедливості щодо тих хлопців, які сидять в окопах і забезпечують життєдіяльність країни. Зараз ми дискутуємо щодо юридичних норм, які мають цю справедливість і юридичну, і моральну звести докупи… Держава має виробити загальний підхід до цієї проблеми, бо вона в подальшому буде соціальною: несприйняття однією верствою населення тієї, яка просто втекла від війни», – зауважив міністр внутрішніх справ України.

За словами Клименка, зараз відкрито понад 7000 кримінальних справ на чоловіків-ухилянтів, підозру оголосили у половині з цих справ. Ще близько 5000 кримінальних проваджень відкрили на організаторів нелегального перетину кордону, оголошено майже 2000 підозр.

Водночас глава МВС додав, що «пару десятків» підозр оголосили також і прикордонникам, які причетні до нелегального перетину кордону чоловіків під час війни. Цими справами займається Держбюро розслідувань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *