ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові 15-річний хлопець став посмертним донором органів для п’ятьох людей

Наталя Дуляба

|

15-річний підліток, якого не вдалося врятувати, у Львові став посмертним донором для трьох дітей і двох дорослих. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Всі операції провели у Першому медоб’єднанні Львова. 11-річній дитині пересадили серце, двом пацієнтам віком 12 та 18 років – нирки.

«Також вперше в історії трансплантації в Україні було проведено спліт-трансплантацію печінки. Тобто донорський орган розділили для двох пацієнтів. Одна доля органу була пересаджена однорічній дитині, другу частину розділеної печінки – 20-річному юнаку», – відзначив Віктор Ляшко.

Як додають у Першому медоб’єднанні Львова, це вже третій випадок в Україні, коли посмертним донором органів є дитина. 15-річний хлопчик помер через ушкодження мозку, тож його батьки прийняли таке непросте рішення.

Для того, аби вшанувати пам’ять про померлого підлітка-донора, медики вишикувались у коридор пошани.

Таким чином шанс на життя отримав однорічний Лука із Житомирщини, який має біліарну атрезію, тобто поступово печінка відмовляє. Без операції у дитини лишалося хіба кілька місяців. Малюк отримав меншу долю печінки, більшу – хірурги пересадили 20-річному чоловіку з Винників.

«Серце отримав 11-річний Владик із Тернопільщини. Діагноз “делятаційна кардіоміопатія” йому встановили у шість місяців. Недугу спровокувало важке запалення легень. Серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та заледве поміщалося в грудній клітці», – кажуть медики.

Запрацювали нові нирки і у 12-річного Гени з Харкова та 18-річного Івана з Черкащини. Тепер вони нарешті можуть забути про апарат гемодіалізу та жити повноцінним життям.

Після трансплантацій минув уже тиждень, всі п’ятеро пацієнтів почувають себе добре.

Додамо, що всі операції з пересадки органів в Україні є безкоштовними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Перше ТМО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *