ОСТАННІ НОВИНИ

Тюрма з конфіскацію майна. Суд виніс вирок посадовиці ЛМР, що сприяла ухилянтам

Андрій Котенський

|

Сихівський районний суд Львова виніс вирок очільниці Сихівського відділу соціального захисту Марії Максимів, причетній до незаконного виїзду ухилянтів за кордон. За хабарі вона допомагала оформити їм групу інвалідності, після чого чоловіки могли безперешкодно виїхати з України. Суд призначив їй 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє Zaxid.net.

Як вказано в матеріалах справи, 13 червня 2022 року 48-річна Марія Максимів отримала від чоловіка призовного віку 1300 доларів США [понад 38 тис. грн за тодішнім курсом НБУ] хабара, за який пообіцяла виготовити довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), за якою чоловіку присвоювалась ІІІ група інвалідності, що дозволяє йому перетинати кордон в умовах воєнного стану. При цьому чоловік не проходив медкомісії на встановлення групи інвалідності і документів на це не подавав.

У суді Марія Максимів своєї провини не визнала. Вона стверджує, що хабарів не вимагала і не отримувала й довідки про інвалідність ухилянту не виготовляла. За її словами, чоловік консультувався з нею щодо отримання пенсії.

Однак чоловік, який хотів із довідкою про інвалідність перетнути кордон, у суді розповів, що шукав законний спосіб виїхати. Друг порадив йому звернутись до Марії Максимів, яка під час особистої зустрічі сказала, що зможе виготовити довідку про інвалідність за 1300 доларів США. Наперед вона попросила гроші і копію паспорта, а також попросила чоловіка оформити пенсію, надавши довідку МСЕК.

Після цього він звернувся в поліцію, де правоохоронці дали йому мічені гроші, які 13 червня він передав Марії Максимів. У серпні посадовиця повідомила чоловіку, що його документ готовий. У довідці було зазначено, що через хворобу йому присвоєна ІІІ група інвалідності, хоча насправді ніяких хвороб він не мав і стверджує, що сподівався отримати законні документи для виїзду закордон.

Під час передачі довідки Марію Максимів у її кабінеті на просп. Червоної Калини, 66 затримали правоохоронці. В суді слідчі оприлюднили аудіозапис розмови, який підтверджує, що за виготовлення довідки посадовиця міськради просила 1300 доларів, зазначивши, що її друг вже за таким документом виїжджав.

Враховуючи обставини справи, 25 вересня суддя Сихівського райсуду Ольга Бойко визнала Марію максимів винною в організації незаконного перетину кордону за ч. 3 ст. 332 та призначила їй 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. На цей вирок можна подати апеляцію.

Зазначимо, що у вироку суду вказано, що наразі Марія Максимів безробітна. У прес-службі Львівської міськради уточнили, що вона звільнена з 19 серпня 2022 року. З 28 серпня керівницею Сихівського відділу соціального захисту Львівської міської ради є Надія Бутивченко.

Нагадаємо, що колишній депутат Рудківської міськради Самбірського району, 28-річний Михайло Міхняк, який під виглядом волонтерів ГО «Корпус сприяння армії» перевозив чоловіків призовного віку за кордон, отримав всього 5 років тюрми та штраф і то завдяки апеляції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *