ОСТАННІ НОВИНИ

Облаштовуємо спальню з комфортом: від кольору стін до вибору ліжка

Омелян Шевчук

|

Третину життя людина проводить у спальні. Це та кімната, де ми відпочиваємо, читаємо, мріємо. Сюди не запрошують гостей — лише найближчих і найрідніших людей. Саме тому облаштуванню такої особистої території потрібно приділяти багато уваги. Щоби все було на своєму місці, в улюблених відтінках і так, як цього хочеться саме вам.

Проєктуємо зручну спальну кімнату: ключові критерії

Якщо під час планування вітальні насамперед думаєш про презентабельність дизайну, у спальні найважливішою є атмосфера затишку. Саме тому для облаштування спальної кімнати потрібно не лише купити ліжко, яке буде зручним, але і створити довкола нього якомога комфортніші умови для релаксу.

Виділяємо три деталі, що заслуговують особливої уваги перед покупкою меблів і оздоблювальних матеріалів:

  • Освітлення. Рекомендується на самісінькому початку проаналізувати, скільки природного світла потрапляє та як багато штучного потрібно буде облаштувати. Від цього залежатимуть плани щодо висоти меблів, розміщення розеток і вибору відтінків текстилю.
  • Завантаженість простору. Іншими словами, що вам буде потрібним у цій кімнаті, крім ліжка: комоди, шафи-купе, туалетний столик тощо. Рекомендується не завантажувати спальню меблями, лише найфункціональніші.
  • Кольори стін і не тільки. У цьому питанні можна керуватися найрізноманітнішими правилами: від інтуїтивного вибору відтінків, які дарують позитивні емоції до суворих правил фен-шуя. В останньому випадку радять розфарбовувати кімнату відпочинку в зелених і сірих тонах.

Також важливими етапами будуть вибір текстилю, дискусії на тему потрібні чи ні килими на підлозі, зашторювати вікна чи вибрати практичні жалюзі.

Секрети маленької спальні: як усе помістити

Якими є ідеальні розміри кімнати відпочинку — єдиного рішення немає. Достатньо ліжка й шафи-купе. У другому випадку, простіше створити затишну атмосферу. Як досягнути максимально комфорту в невеликій кімнаті:

  • Вибрати світлі відтінки меблів, оздоблювальних матеріалів, текстилю, які візуально збільшать приміщення і наповнять його легкістю.
  • Купити ліжко на ніжках, подбати про підвісні меблі. Це додає тісним приміщенням легкості.
  • Причепити дзеркало або встановити дзеркальні двері на шафи-купе.
  • Віддати перевагу вбудованим тумбам, полицям, максимально використати всі ніші, які є в кімнаті.
  • Зупинитися на світлих кольорах підлоги без килимів.
  • Вибрати напівпрозорий текстиль: білий тюль, легкі штори. Відмовитися від портьєр та темних покривал.
  • Замість туалетного столика чи важкого комода придбати делікатну консоль.

Важливо, щоби в кімнаті було зручно й затишно саме вам. Тому все потрібно вибирати відповідно до власних смаків і забаганок. Комусь необхідним буде облаштування робочої зони, інший відмовиться навіть від телевізора.

Велика спальна кімната: додаємо затишку

Якщо йдеться про солідні розміри спальні, виникає інша проблема — як заповнити цей простір, додавши плануванню теплих ноток та затишних деталей. Перевага таких кімнат — можливість купити велике ліжко, про яке мрієш. Вдалі ідеї для великої спальні:

  • Євроліжко з високим м’яким узголів’ям. Воно стане центральною частиною інтер’єру. Також варто подбати про в’язане або флісове покривало з декоративними подушками, що додадуть спальному місцю затишності.
  • Масивні штори або густий тюль, що приглушуватиме яскраве денне світло. Також доречними будуть його штучні джерела, такі як бра чи торшери, вбудовані лампи, люстра.
  • Кілька вазонів із рослинами. Їх можна ставити на підлозі чи підвіконні. Але якщо площа дає змогу, жива зелень у кімнаті — завжди перевага.
  • Ніша з книгами. Мінібібліотека — хороший спосіб наповнити інтер’єр настроєм. Навіть якщо ви не вважаєте себе бібліоманом, кілька улюблених книг на акуратній полиці будуть у спальні не зайвими.
  • Картина, яка дарує хороші емоції. Або фотоколаж зі знімками, що нагадують про приємні миттєвості.

Найважливіше — не намагатися зайняти кожен квадратний метр. У спальні доречними є лише функціональні меблі, які постійно використовуються.

Спальня, де живуть дитячі мрії

Коли мова йде про кімнату відпочинку дитини, усі правила фен-шуй ризикують зазнати краху. Бо такі спальні, як правило, поєднують у собі також ігрову зону, навчальну й навіть спортивну.

На що потрібно зважати під час облаштування дитячої спальні:

  • Кількість дітей. Якщо їх пара, а кімната невелика, точно доведеться подумати про двоярусне ліжко чи меблі-трансформери. Вибираючи двоповерхове спальне місце, важливо зважати на висоту приміщення, щоби дитині, яка спатиме нагорі, було комфортно, і стеля не гнітила. У великій спальні пропонуємо облаштувати два окремі ліжка, зонувавши кімнату відтінками шпалер чи відкритим стелажем, де можна розкласти спільні книги, іграшки, або ж поставити невеликі вазони з рослинами.
  • Передбачити місце для робочої зони. Краще, якщо вона буде ближче до вікна, щоби вистачало світла для занять за столом.
  • Замінити штори невагомими жалюзі. У дитячій кімнаті потрібно мінімізувати текстиль, що накопичує пил.
  • Облаштувати шафу-купе, якою дитині буде зручно користуватися. Для цього найпотрібніші речі варто складати на нижніх ярусах. Також тут зручно розмістити ящики з іграшками.
  • Подбати про постіль, яка подобатиметься синові чи доньці. У цьому питанні можна повністю довірити вибір юному власнику кімнати.

Ключове правило меблювання дитячої спальні — щонайбільше простору для ігор і якомога менше відкритих полиць та тумбочок.

Дизайн, який не набридне

Який стиль інтер’єру вибрати для спальні — питання з багатьма невідомими. Бо різним людям припадуть до душі зовсім протилежні ідеї. Серед найпопулярніших варіантів:

  • Мінімалізм, що означає не якомога менше деталей, а увагу до функціональних елементів. Тобто потрібно купувати лише те, що буде використовуватися. Також особливість мінімалістичного дизайну — лаконічність відтінків.
  • Екостиль, який передбачає використання натуральних матеріалів і розміщення в кімнаті рослинності. Ключові деталі — дерев’яне ліжко, багато світла та природні відтінки.
  • Класика, що приваблює плавністю ліній і благородним наповненням. М’яка оббивка меблів, різьблені деталі, королівські відтінки й розкішний текстиль — елементи, які роблять класичну спальню вишуканою і затишною водночас.

Також сьогодні модно облаштовувати спальну кімнату в брутальному стилі лофт. Він цікавий грубими деталями та індустріальним характером. Необроблена цегла, металеві конструкції, сувора геометрія — такий дизайн вибирають творчі харизматичні люди.

Ліжка різних розмірів, шафи-купе для маленьких і великих кімнат, комоди, тумби, туалетні столики й пуфи зручно купити в магазині «Світ Матраців». Тут представлений широкий асортимент меблів різного призначення, який варто переглянути в каталозі https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. Усі пропозиції мають сертифікати якості та гарантію від виробника, тому можна бути впевненими в їхній надійності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *