ОСТАННІ НОВИНИ

Майже 4000 українців відправлено на лікування за кордон через польський евакохаб

Андрій Котенський

|

Польща залишається надійним партнером України у питаннях медичної евакуації постраждалих українців, освітньої та експертної допомоги Україні, а також продовжує активно співпрацювати у сфері громадського здоровʼя. Через польський евакохаб у Жешуві (Ряшеві) вже відправлено на лікування за кордон майже 4000 українців. Про це Львівському потралу повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

26 вересня відбулась зустріч першого заступника міністра охорони здоров’я Сергія Дуброва з міністеркою охорони здоров’я Польщі пані Катажиною Сойкою. Це перша зустріч міністерки з представниками українського МОЗ.

«Ми дякуємо уряду Польщі та всьому польському народу за ту підтримку, яку ви надаєте нам у всіх сферах від початку повномасштабної війни. Польща – незмінний надійний партнер, союзник і друг України. Навіть через півтора року повномасштабної війни Польща продовжує надавати прихисток українцям, організовує медичну допомогу у медзакладах та допомагає лікувати поранених», – сказав Сергій Дубров.

Також посадовці обговорили роботу аеромедичної евакуації та евакуаційного хабу у місті Ряшів (Польща). Наразі майже 4 тисячі українців були евакуйовані за програмою медичної евакуації, переважна більшість – через польський евакохаб.

Евакуаційний хаб у Жешуві був відкритий восени 2022 року. Основна функція хабу – тимчасове розміщення українців, яких везуть на лікування та/або реабілітацію до країн Європи. У цьому центрі пацієнтів цілодобово забезпечують доглядом та необхідною допомогою, за потреби – діагностикою, вакцинацією та психологічною підтримкою. Проєкт фінансується коштами механізму цивільного захисту ЄС і є частиною ширшої програми медичної евакуації, яку ЄС запустив раніше цьогоріч.

Сторони також обговорили реалізацію програми уряду Польщі щодо передачі  частини оновленого парку автомобілів екстреної допомоги від польських медзакладів до українських як цивільних, так і військових.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *