ОСТАННІ НОВИНИ

Україна створить з Польщею великий військово-медичний хаб

Маркіян Рой

|

Україна спільно з Польщею створять великий військово-медичний хаб для обміну досвідом та надання практичної допомоги. Про це Укрінформу розповів директор Військово-медичного інституту у Варшаві генерал Гжегож Гелерак, пише Європейська правда.

За словами генерала, рішення про створення масштабного хабу між обома країнами ухвалили під час зустрічі представників Збройних сил України та Польщі, зокрема керівників медичних ланок в обох арміях, у травні 2023 року в Києві.

Ця співпраця базуватиметься на отриманні та аналізі інформації щодо характеру, роду, а також масштабів санітарних втрат, що мають місце під час війни в Україні.

«З іншого боку, ми надамо доступ до наших знань і можливостей, які ми маємо завдяки реалізації низки дослідницьких проєктів, що стосуються, наприклад, автономних платформ евакуації поранених, методів і способів лікування різного роду поранень на полі бою, зокрема, опіків», – додав Гелерак.

Він зазначив, що у Польщі готові співпрацювати з Україною, щоб на підставі спільного досвіду країн та можливостей в перспективі найближчих 3-5 років разом створити великий хаб військово-медичної служби.

Генерал уточнив, що реалізація цього проєкту з польської сторони перебуває на етапі розгляду в Міністерстві національної оборони країни, і у Варшаві розраховують перейти до фази виконання цього задуму в перспективі кількох наступних тижнів.

«По-перше, ми хочемо лікувати поранених українських військових, особливо у галузях медицини, які для України зараз є складними. Наприклад, щелепно-лицева хірургія для вас сьогодні є значним викликом. Паралельно з лікуванням українських військових ми хочемо навчати ваш персонал, аби ви ставали автономними у цій сфері», – пояснив генерал.

«Для нас знання з війни в Україні – це як коперніканський переворот. Ми радикально змінюємо свій підхід до того, як має виглядати медичне забезпечення під час бойових дій», – додав Гелерак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *