ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський пропонує створити зернові хаби у портах Африки

Наталя Дуляба

|

Україна пропонує створити зернові хаби у портах Африки. Про це заявив президент Володимир Зеленський, виступаючи на саміті Цілей сталого розвитку у Нью-Йорку.

«Україна пропонує дуже чіткі дії. Щоб запобігти будь-яким потрясінням на світовому продовольчому ринку, ми можемо створити хаби на мільйони тонн зерна на рік в особливо чутливих зонах, наприклад, у портах Африки. Ми вже почали переговори про такі можливості. Хоч би якою була проблема, співпраця може дати рішення», – сказав глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна ніколи не відмовиться від ролі гаранта глобальної продовольчої безпеки. Попри всі труднощі держава зуміла витіснити російський флот із українських вод Чорного моря, аби «надати більше простору» для Чорноморської зернової ініціативи та гуманітарної ініціативи «Зерно з України».

Загалом, за словами президента, Україна експортувала 32 млн тонн їжі до Алжиру, Джибуті, Єгипту, Кенії, Лівії, Лівану, Марокко, Сомалі, Тунісу, Бангладеш, Китаю, Індії, Індонезії, Малайзії, Шрі-Ланки, Таїланду, В’єтнаму, Іраку, Оману, Пакистану, Туреччини, Ємену, Ефіопії та Судану.

«Я дякую всім тим лідерам, які підтримали наші експортні програми. Дуже дякую, друзі! Ми це зробили. І ніщо не заважає нам досягти набагато амбітніших цілей», – зауважив Зеленський.

Перебуваючи на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, Володимир Зеленський мав низку робочих зустрічей зі світовими лідерами, зокрема з президентами Південно-Африканської Республіки Сирілом Рамафосою та Кенії Вільямом Руто. Особливу увагу сторони приділили світовій продовольчій безпеці та створенню зернових хабів в африканських портах.

Президент України розповів африканським колегам про функціонування альтернативного маршруту експорту українського зерна Чорним морем, а також про роботу над створенням інших експортних шляхів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *