ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зустріли учасників Ігор нескорених

Ольга Денисяка

|

Впродовж 9-16 вересня у німецькому місті Дюссельдорф відбувались Міжнародні ветеранські змагання Invictus Games (Ігри Нескорених). Українська збірна, яка цьогоріч складалась з 25 військовослужбовців та ветеранів, виборола 34 медалі: 12 золотих, 14 срібних та 8 бронзових. Це – рекордна кількість нагород для українців, які долучаються до Ігор лише вчетверте. 18 вересня збірну урочисто зустріли у Львові. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Зустріли команду символічно у Львові, адже саме тут учасників відбирали на змагання. Навесні цього року у відборі взяли участь 223 військовослужбовці і ветерани з 24 областей України. Серед найкращих з них і сформували українську команду, яка достойно представила нашу країну у Дюссельдорфі.

Нескорених сьогодні, 18 серпня, на площі Ринок зустріли вболівальники, представники влади, паралімпійці та колишні учасники Ігор Нескорених.

 «Для мене ви – справжні герої, пишаюсь кожним з вас. У кожного з вас фантастична історія, і я рада, що світ мав змогу почути ці історії. Ви стали справжніми амбасадорами України і вкотре нагадали всім, що в нашій країні триває жорстока війна, тому ми потребуємо вашої підтримки. Не зупиняйтесь, мотивуйте інших йти до перемог над собою», – сказала Юлія Лапутіна, міністерка у справах ветеранів України.

Також до учасників Ігор 2023 звернувся підполковник Збройних сил України Віктор Легкодух, який минулого року став призером Invictus Games, а цьогоріч здобув ліцензію на Паралімпіаду 2024 в Парижі.

«Минулого року я був членом збірної, як і ви, пройшов цей самий досвід. Я дуже дякую організаторам, менеджерам, що кожного року долають цей шлях разом з вами і докладають всіх зусиль, щоб ці Ігри пройшли для вас якнайкраще. Ваш головний результат – це подолання самих себе, з чим вас і вітаю. Ви всі – герої-переможці.

Хочу змотивувати вас своїм прикладом, адже цього року я став віцечемпіоном світу зі штовхання ядра і першим військовослужбовцем, який здобув ліцензію на Паралімпіаду за всю історію змагань. Це було нелегко, але вартувало всіх зусиль. Тож якщо хтось з вас має на меті продовжувати спортивний шлях, то я завжди готовий вам допомогти чим зможу», – наголосив Віктор Легкодух.

Цікаво, що до збірної потрапило троє львів’ян (Дмитро Козак, Павло Лучків та Володимир Гера), які не лише достойно змагались, а й здобули для України три медалі. Павло Лучків виборов золоту медаль Invictus Games у змаганнях зі стрільби з лука, а Володимир Гера привіз дві срібні: за метання диску та штовхання ядра. Дмитро Козак дуже достойно змагався у настільному тенісі.

«Це був мій третій відбір на Ігри Нескорених і радий, що цього року потрапив до збірної. Дуже був здивований зі свого результату, бо в мене були дуже сильні суперники. У фіналі я боровся із сильними конкурентами з Польщі, Румунії, Кореї, адже в них дуже високий рівень підготовки. Загалом змагання були досить напруженими і важкими, тому я дуже радий, що вдалося вибороти медаль. Invictus Games – це дуже круті змагання, радий, що став їх частинкою. Хочу на наступний рік знову їхати з командою, але вже не як учасник, а як мотиватор», – поділився враженням Павло Лучків.

Довідка

Invictus Games започатковані в 2014 році принцом Гаррі та вперше були проведені у Лондоні (Великобританія). У них взяли участь близько 300 спортсменів із 13 країн, які воювали разом зі Сполученим Королівством у останніх військових кампаніях.

Україна вперше долучилась до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши на змаганнях у Торонто (Канада). Другі для наших спортсменів Ігри відбулись в австралійському Сіднеї (2018 рік). У травні 2020 року захід мав відбутися у Гаазі, проте у зв’язку карантинними обмеженнями був перенесений на 2021, а пізніше на 2022 рік. Зрештою, у квітні 2022 року українська збірна виступила у Гаазі (Нідерланди). У 2023 році змагання проводили у німецькому Дюссельдорфі, і саме тут наша збірна здобула рекордну кількість нагород – 34 медалі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *