ОСТАННІ НОВИНИ

Белз у Галичині: Від королівської історії до сучасного паломництва

Омелян Шевчук

|

Долучіться до подорожі у серце Галичини — місто Белз, яке зберегло своє королівське минуле та стало важливим хасидським паломницьким центром. Дізнайтеся про його історичну спадщину, архітектурні скарби та незліченні легенди.

Белз: Від давнього королівського міста до хасидського паломницького центру

Перша згадка про місто Белз, яке сьогодні розташоване в Червоноградському районі Львівської області України, наголошується в «Повісті временних літ». Історія свідчить, що 1030 року це місто відвоював у поляків князь Ярослав Мудрий. Надалі історія змінювалася, а власниками невеликого містечка були як польські, так і українські правителі.

В 1704 році місто зруйнували шведські війська, а в 1772-му він увійшов до складу Галичини. В 1919 він входить до складу Польщі, а в 1939 був зайнятий Червоною армією. Сьогодні тут збереглося багато визначних пам’яток, а перш ніж вирушити в подорож сюди потрібно замовити квиток на поїзд та бути впевненим у комфортній поїздці. Також сюди можна дістатися автобусом та особистим транспортом.

Пам’ятники архітектури та будівництва

У місті зібрано близько 50 пам’яток різного типу. Тут є Замочок, де було закладено місто, центр міста з ринковою площею, монастирі, ратуша, а також Люблінське передмістя, де розташовувалася єврейська громада. Особливу увагу слід звернути на велику синагогу, а її фундатором є Соломон Роках. Він не був професійним архітектором, тому взяв ідеї із багатьох інших синагог на Західній Україні.

Монастир отців Домініканців також є однією з багатьох визначних пам’яток. Орден оселився у місті 1394 року, і одразу розпочалося будівництво відповідних об’єктів. Зберігся сам костел та дзвіниця.

Святині хасидів

Лише у 1665 році євреї міста набувають рівних прав з іншими жителями. Тут освоюється рабин-цадик Шолом Рокіч. Місто стає одним із центрів хасидизму на Західній Україні. Було створено великий релігійний центр, бібліотеку та синагогу. Звання цадика передавалося з покоління в покоління.

Тут хасиди мають велику кількість сакральних пам’яток, включаючи цвинтар і місцеву синагогу, від якої залишилися тільки руїни. Сьогодні паломники відвідують могили своїх близьких та однодумців. Також існує версія, що прихід Месії розпочнеться саме з місцевої синагоги.

Додаткові пам’ятки

Місто багате на різні будівлі, які стануть цікавими для туристів:

• Костел Пресвятої Діви Марії;

• Каплиця Снопківських;

• Єврейський молитовний будинок 1909;

• Оригінальна галицька дерев’яна забудова;

• Дерев’яна церква св. Параскеви XVII століття тощо.

Транспортна розв’язка дозволить з комфортом дістатися до міста поїздом або автомобілем. У будь-який момент можна замовити екскурсію або самотужки прогулюватися містом, вивчаючи його унікальну історію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *