ОСТАННІ НОВИНИ

Громадські місця у Львові обладнають дефібриляторами

Наталя Дуляба

|

У Львові напрацьовують програму, яка передбачає встановлення дефібриляторів у громадських місцях. На першому етапі 17 таких апаратів з’являться у ЦНАПах та школах. Про це йшлося на засіданні постійної комісії охорони здоров’я та соцзахисту Львівської міськради 12 вересня.

Так, депутати підтримали розробку Програми доступної дефібриляції у громадських місцях. На першому етапі заплановано встановити 17 портативних апаратів в 11 у ЦНАПах та у 6 школах Львова. Остаточні локації ще вивчають, адже дефібрилятори мають з’явитись у місцях, де є значні скупчення людей.

Як кажуть депутати, за офіційними даними, смертність від серцево-судинних захворювань в Україні становить 64,14% в порівнянні з іншими хворобами. Тому встановленням портативних дефібриляторів у громадських місцях хочуть зменшити рівень смертності від зупинки серця, знизити рівень інвалідності внаслідок несвоєчасного надання допомоги при зупинці серця, а також розвинути систему громадського здоров’я у Львові.

Згодом портативні дефібрилятори також хочуть встановити на вокзалах, в комунальних підприємствах, торговельних центрах, закладах культури, туристичних локаціях тощо.

Як уточнив депутат Львівської міськради Тарас Репицький, у планах – впровадження курсів для працівників установ, де будуть розміщені дефібрилятори. Таким чином вони вмітимуть надати кваліфіковану першу допомогу.

«Вчасно проведена дефібриляція гарантує порятунок життя людини при різних обставинах, які супроводжуються раптовою зупинкою серця. В ідеалі – навчити всіх містян використовувати дефібрилятори, але це питання довгострокової перспективи. Як і зміни до містобудівних планів, щоби дефібриляторами були обладнані новобудови», – розповів він.

Усі громадські місця, обладнані дефібриляторами, будуть відповідним чином промарковані і зібрані в одну онлайн-мапу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: «Голос» ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *