ОСТАННІ НОВИНИ

Частину активів Медведчука «недоарештували» і переписали на оточення Татарова, – ЗМІ

Ольга Денисяка

|

Низка компаній, які, відповідно до судових ухвал, мали би бути під арештом через знайдені в них слідством частки підозрюваного у держзраді екснардепа Віктора Медведчука, встигли вже декілька разів змінити власників. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Пов’язана з Медведчуком кіпрська структура Pilawer Limited стала співвласницею трьох київських компаній – Академ-Клуб, Осокорки-7 і “Орєст (в “Орєсті” не напряму, а через “Осокорки-7” – ред.) у 2019-му році. Ці фірми мають довгострокові договори оренди на великі, загальною площею у понад 40 гектарів, земельні ділянки на київських Осокорках, прямо на березі Дніпра і тоді низка ЗМІ одразу заявили, що оточення Медведчука почало «заходити» на будівельний ринок міста. 

Pilawer спочатку асоціювали з соратником Медведчука Тарасом Козаком, згодом же міжнародна група розслідувачів по суті довела, що компанію контролює саме він. Контроль цей Козак, як і в більшості інших активів, здійснював найімовірніше в інтересах Медведчука. 

Саме через це влітку 2022-го львівські суди і ухвалили рішення про арешт цих компаній. На момент арешту партнером пов’язаної з Медведчуком структури в Академ-Клубі  була фірма з орбіти нардепа Вадима Столара, у Осокорках-7 партнерами виступали київські бізнесмени Олександр Константіновський та Валерій Міщенко, вони ж були представлені і в Орєсті.

Попри арешт, вже з жовтня 2022-го структура власності цих компаній змінилася. Так, звідти зник пов’язаний з Медведчуком Pilawer, а власником цієї частки у фірмах став Олександр Білявський з Херсонщини. Світлини Білявського в соціальних мережах наштовхнули журналістів на думку, що він діяв не самостійно, а міг бути прикриттям для реального бенефіціара. 

Натомість юристи, які представляли його інтереси привели журналістів до оточення вже згаданого Вадима Столара, з чого можна зробити висновок, що останній можливо намагався отримати частки колишнього партнера у власність. Втім, Білявський пробув в компаніях недовго і вже з грудня 2022-го структура знову почала змінюватися. Академ-Клубом повністю заволодів Петрос Тограмаджян з Болгарії, «викинувши» звідти і Білявського, і пов’язану зі Столаром кіпрську компанію. В Осокорки-7 замість Білявського «зайшов»  Вадим Іванов з Риги, а частки Міщенка і Константіновського лишилися за ними. В Орєсті зміни відбулися дещо пізніше, але в результаті його на себе записав вже згаданий Міщенко.

Журналістам не вдалося знайти інформацію про Іванова, натомість Петрос Тограмаджян, за повідомленням болгарських ЗМІ, є колишнім місцевим кримінальним авторитетом. Ймовірність того, що ця людина могла б зацікавитися київським будівельним ринком дуже мізерна. 

Всі реєстраційні дії по всім трьом компаніям виконувалися однією і тією ж нотаріусом з Києва, відтак уявити собі ситуацію, коли Іванов з Риги, Тограмаджян з Бургаса та Міщенко з Києва в один і той самий період випадково скористалися послугами одного нотаріуса задля переоформлення споріднених фірм – неможливо. Це наштовхнуло журналістів на думку про те, що Міщенко і може бути причетний до всіх маніпуляцій з переписуванням компаній.

В розмові з журналістами Міщенко не спростував своєї причетності, як і той факт, що держава «недоарештували» пов’язані з Медведчуком компанії. 

Міщенка журналісти раніше вже згадували в контексті історій про компанію Укрбуд та нинішнього заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Коли власник Укрбуду Максим Микитась потрапив за грати та фактично втратив контроль над компанією, з Укрбуду почали потроху виводити активи, зокрема й нерухомість поблизу Академмістечка в Києві, яку записали на новостворену фірму Дейрінг Капітал” Її співвласниками були вже колишній тесть Олега Татарова та Людмила Міщенко з тимчасово окупованого Донецька, яка виявилася партнеркою Валерія Міщенка (попри однакові прізвища вони не є родичами – ред.) вже в його бізнесі. Окрім цього виявилося, що Дейрінг Капітал зареєстрували в будинку на Антоновича, 131 в Києві, де також прописана і одна з компаній Міщенка, і де сам Татаров та члени його родини володіють низкою об’єктів нерухомості.

За КПК України ухвалу суду про арешт майна мають виконувати слідчі чи прокурори негайно. Відповідно, це вони мали б з ухвалою звернутися до реєстратора, який би і вніс в державний реєстр інформацію, яка б зробила неможливим подальші зміни у фірмах. У випадку з Академ-Клубом, Осокорками-7 та Орєстом цього не зробили ні прокурори, ні слідчі Державного бюро розслідувань, які і займалися справами. 

На запити журналістів у ДБР відповіли відмовою у наданні інформації (а відтак і пояснень), у Офісі Генерального прокурора подовжили термін відповіді до 20 днів, але натякнули, що ця інформація може не бути публічною.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *