ОСТАННІ НОВИНИ

Україна засудила декларацію саміту G20 про відновлення зернової угоди

Андрій Котенський

|

У Міністерстві закордонних справ України розчаровані підсумковою спільною декларацією країн «Групи двадцяти», яка стосується процесу розблокування зернової угоди. Відповідну заяву МЗС поширив речник українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко.

За його словами, у тексті декларації сильні формолювання, проте G20 забуло згадати,

«G20 ухвалила підсумкову декларацію. Україна вдячна партнерам, які намагалися включити в текст сильні формулювання. Водночас в частині щодо агресії Росії проти України Групі двадцяти немає чим пишатися. Очевидно, що участь української сторони дозволила би учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип «нічого про Україну без України» залишається ключовим як ніколи. Ось як могли би виглядати основні елементи тексту, щоб бути більш наближеними до реальності», – йдеться в описі до української версії заяви G20 від Ніколаєнка.

Він, зокрема, рекомендує правку, що Росія веде війну проти України замість слів про «війну в Україні», а також прописати, що саме РФ, а не «всі країни», повинна утриматися від застосування сили для територіальних завоювань.

Ніколенко також прописав засудження агресії РФ проти України та заклик до Росії негайно її припинити, про яке у G20 забули.

Європейська правда з посиланням на Reuters повідомляла, що прем’єр головуючої у G20 Індії Нарендра Моді оголосив, що саміт країн «Групи двадцяти» погодив спільну декларацію, знайшовши компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни РФ проти України.

Виявилось, що серед країн, що входять до G20, дуже різняться позиції у питанні війни Росії проти України: держави Заходу виступають за більш рішучий осуд Росії, тоді як країни Глобального півдня вирішили не бачити щоденних воєних злочинів Росії в Україні, натомість вирішили фокусуватися на економічних питаннях.

Згодом стало відомо, що учасники саміту G20 закликали відновити «зернову угоду», яку раніше зірвала Росія, у дуже делікатній формі, не вказуючи, що саме Росія зриває зернову угоду, та проводить терор проти України і її інфраструктури.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *