ОСТАННІ НОВИНИ

Ердоган закликає G20 піти на компроміс з РФ задля зернової угоди

Андрій Котенський

|

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попри продовження окупації України закликає лідерів країн G20 задовольнити деякі вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду. Про це пише Економічна правда із посиланням на Bloomberg.

Видання, посилаючись на трьох турецьких чиновників, зазначає, що Туреччина просить світових лідерів сприяти страхуванню російського експорту продовольства і добрив лондонським банком Lloyd’s і знову підключити Москву до системи SWIFT для міжнародних платежів.

Очікується, що члени G-20 скажуть про важливість зернової  угоди для задоволення попиту в країнах, що розвиваються, особливо в Африці, і закличуть до припинення «військових руйнувань» або інших атак на відповідну інфраструктуру.

Крім того, вони закликатимуть до «негайних і безперешкодних поставок зерна, продуктів харчування та добрив/ресурсів з РФ та України».

За словами турецьких чиновників, Туреччина каже своїм партнерам, що шлях до відновлення угоди – це послаблення санкцій, які, як стверджує Москва, заважають їй імпортувати сільськогосподарське обладнання, таке як трактори або запасні частини до них.

Відзначається, що зусилля Туреччини навряд чи вплинуть на союзників України в США і Європі, а прийняття Ердоганом вимог Росії підкреслює виклики, з якими він стикається в балансуванні після вторгнення Москви в Україну. Туреччина прагне відновити поставки в рамках угоди, підтриманої ООН, з якої Москва вийшла в липні.

Також Україна веде переговори з Румунією та Болгарією про альтернативний морський маршрут, який би проходив з українських портів через румунські територіальні води. Однак цей маршрут потенційно може покрити лише частину потреб.

Нагадаємо, до диктатор РФ Владімір Путін після переговорів із главою Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом заявив, що Москва не готова одразу повертатися до Чорноморської зернової ініціативи, яку зірвала у липні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *