ОСТАННІ НОВИНИ

Менше третини дітей на Львівщині вакциновані від кору, хворіти почали й дорослі

Наталя Дуляба

|

Львівщина продовжує відставати у вакцинації проти кору. Станом на 1 вересня щеплення має лише 31% дітей, тож з початком нового навчального року існує ризик спалаху захворюваності. Крім того, хворіти починають й дорослі. Про це повідомила гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

Про вакцинацію й недопущення спалахів інфекційних хвороб говорили 7 вересня на засіданні обласної комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Під час нього Наталія Іванченко-Тімко й заявила, що передумови для поширення кору є.

За її словами, ще в березні комісія ТЕБ і НС затвердила План заходів щодо недопущення спалаху кору на Львівщині. На державному рівні було також рішення розпочати наздоганяючу catch-up кампанію, тобто провакцинувати тих дітей, які з певних причин не отримали своєї дози вакцини від кору, епідемічного паротиту та краснухи. Держава надала необхідну вакцину.

«Коли ми проводили підрахунок, скільки таких дітей [які не мають щеплення від кору] є на Львівщині, виявилося, що 22 тисячі, враховуючи ВПО. Кампанія з вакцинації мала закінчитися до початку навчального року. Але станом на 1 вересня на Львівщині вакциновані лише 31% з тих дітей, які б мали бути вакциновані. Також ми маємо ще 5 випадків лабораторно підтвердженого кору серед дорослих, тобто передумови до поширення хвороби є», – наголосила Наталія Іванченко-Тімко.

У зв’язку з цим обласна комісія ТЕБ і НС зобов’язала органи місцевого самоврядування на Львівщині підняти рівень вакцинації своїх мешканців проти кору, паротиту й краснухи. Обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб повинен співпрацювати з місцевою владою, посилити інформаційну роботу щодо важливості щеплень, в тому числі серед організованих колективів.

Зазначимо, згідно з Календарем профілактичних щеплень перше щеплення від кору роблять у 12 місяців, а в 6 років – планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист дитини від кору, паротиту та краснухи.

Натисніть на зображення для збільшення

Зараз на Львівщину доставили 28 560 доз комбінованої вакцини від кору, паротиту і краснухи. Загалом на території області діють 162 пункти щеплення, втім в організовані дитячі колективи чи у віддалені населені пункти можна викликати мобільну бригаду, зателефонувавши за номером: (068)-706-51-30.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною недугою. З 10 людей, які контактували з хворим, 9 захворіють. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом є вчасна вакцинація. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мало імунітет від цієї хвороби. І цього можна досягти завдяки вакцинації.

Як додають у МОЗ України, кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень.

Серед ускладнень, які дає кір, є пневмонія, вушна інфекція, запалення мозку – енцефаліт, а також може призвести до інвалідності та смерті.

Нагадаємо, у 2018 році на Львівщині був масштабний спалах кору, тоді захворіли близько 12 тисяч людей, адже регіон посідав останнє місце в Україні за рівнем вакцинації.

Від ускладнень того року померли дві дитини: трирічні хлопчик і дівчинка, які не були щеплені. Серед 12 тисяч хворих понад 7 тисяч взагалі не мали щеплення від кору, а інші отримали лише одну дозу вакцини КПК із необхідних двох.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *