ОСТАННІ НОВИНИ

Міноборони віддало 650 млн за неякісні безпілотники фірмі екснардепа

Андрій Котенський

|

У грудні 2022 року Міноборони уклало угоду на 807 мільйонів на 55 безпілотних авіаційних комплексів HAWK. За ці БПЛА родинна фірма екснардепа Борислава Розенблата отримала 650 мільйонів авансу. Але до офіційного дня здачі безпілотників військовим привезли лише 4 комплекси, а успішний політ-випробування пройшов лише один. Решта ж відмовлялися літати, падали, ламалися і не показували відео з камери, йдеться у розслідуванні BIHUS Info.

Колишній партнер Розенблата Костянтин Пожидаєв, який донедавна відповідав за збір безпілотників, повідомив про завищені ціни у контракті та відкати, про які згадував сам екснардеп напередодні угоди. А характеристики БПЛА змінились настільки, що Міноборони ймовірно оплатило «кота в мішку».

Як йдеться у розслідуванні, усі 55 комплексів мали бути виготовлені ТОВ «Українська авіаційна система», якою володіє у тому числі дружина екснардепа Борислава Розенблата, до середини серпня 2023 року.

До 15 серпня компанія здала замовнику лише один із 55 оплачених комплексів. Мало того, 3 із 4 апаратів, які тестували військові не злетіли в небо взагалі.

На цих навчаннях був присутній особисто Розенблат, він вислуховував скарги, але переконував, що це нормально: нібито хлопцям видали учбові борти. Розенблат казав, що до моменту завершення навчань і передачі замовлення всі недоліки виправлять.

Однак за день до здачі контракту, 14 серпня, виявилось, що готові лише чотири із 55 замовлених БПАК.

Після початку повномасштабного вторгнення, через термінову потребу у БпЛА ТОВ «УАС» передало ЗСУ комплекси, які вже кілька років припадали пилом на складі.

У Міноборони повідомили, що негативних відгуків на них від військових не надходило.

Підписання з ТОВ нового контракту у Міноборони пояснили надходженням відповідного замовлення від Генштабу. Однак вартість компексів зросла удвічі – до понад 12 млн грн.

Колишній партнер Розенблата Костянтин Пожидаєв, який відповідав за технічну сторону контракту, розповів, що в цю вартість були включені і сума збитків від раніше фактично подарованих ЗСУ комплексів, і 30% «інтересу» департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони.

Пожидаєв, який переглянув відео з випробувань нових БпАК HAWK, стверджує, що вони не мають нічого спільного із тими, що їх підприємство виробляло раніше, до його звільнення із компанії.

Олександр Лієв, ексочільник Департаменту, який і підписував контракт із ТОВ «УАС», у коментарі заявив, що був впевнений у тому, що купує ті самі HAWK, що й у попередній партії.

На сьогодні виконання контракту під загрозою через арешт рахунків ТОВ «УАС» у кримінальній справі, яку розслідує ДБР. Правоохоронці припускають, що керівництво компанії змовилось із Міноборони з метою заволодіння коштами через укладання контракту за завищеними цінами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *