ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський повідомив чи піде на вибори під час війни

Андрій Котенський

|

Володимир Зеленський буде знову балотуватись в президенти, якщо вибори відбудуться 2024 року під час війни, хоча перед цією каденцією хотів обмежитися одним терміном. Про це Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю португальському громадському телебаченню RTP, повідомляє BBC News Україна.

«У 2024 році, якщо буде тривати війна, і якщо вибори будуть відбуватись, я ніколи в своєму житті не кину свою державу. Тому що я є гарантом Конституції, і я її захищаю у будь-якому випадку», – повідомив президент Зеленський.

Згідно з Конституцією, чергові парламентські вибори мали відбутись в Україні восени 2023 року, а президентські – у березні 2024 року. Проте законодавство та Конституція України забороняє проводити вибори в умовах воєнного стану.

Але західні союзники України неодноразово натякали, що хотіли б проведення виборів попри війну.

23 серпня у Києві сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку «вільні та чесні вибори, навіть під час нападу» на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась в питанні корупції.

«Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна… Я вважаю, що Україні настав час зробити наступний крок у становленні демократії, а саме – провести вибори у 2024 році», – сказав американський сенатор.

Реагуючи на це в інтерв’ю президент назвав головні умови проведення таких виборів. Насамперед це зміни до законодавства, адже закон чітко забороняє вибори під час війни, і додаткове фінансування.

«Тоді нам потрібні зміни до законодавства, до Виборчого кодексу. Зробити це швидко. Раз. Якщо, як я сказав йому (сенатору США від Республіканської партії Ліндсі Грему – ред.), ви готові мені дати 5 мільярдів, тому що я не людина, яка займається бруківкою, і не зможу просто забрати з бюджету 5 мільярдів, а мені здається, саме така сума потрібна на проведення виборів у звичайний час. У воєнний я не знаю, що це за сума. Тому я йому сказав, якщо США разом із Європою дадуть нам фінансову підтримку… Вибачте, я нічого не прошу, проводити вибори в кредит я не буду, забирати гроші від зброї і давати їх на вибори теж не буду», – заявив Зеленський.

В інтерв’ю португальському медіа Зеленський уточнив деякі умови для проведення виборів.

«Якщо це вибори, то вони повинні бути на нашій території, щоб військові мали можливість проголосувати, на першій лінії, тому нам потрібні спостерігачі з усього світу. Хочу, щоб все було по закону, прозоро і демократично, як це відбулось на виборах, коли я став президентом. Коли всі сказали – чисті вибори – я не хочу це втратити», – заявив президент.

А також нагадав, що кілька мільйонів українців через війну опинилися за кордоном і вони теж мають право на волевиявлення.

«Не маємо права втратити людей, які поїхали як біженці за кордон. У них має бути інфраструктура, щоб віддати свій голос за кандидатів. Росія також піднімає цю тему щодо виборів. Ми повинні зробити, щоб не було ризиків бомбардування, вони звісно будуть, але маємо зробити, щоб люди на дільницях були захищені», – наголосив Зеленський. І ще раз повторив, що проведення таких виборів мають оплатити західні партнери.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський перед виборами 2019 року обіцяв у своїй програмі, що не буде йти на другий термін.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *