ОСТАННІ НОВИНИ

ВАКС обрав запобіжний захід першому заступнику міністра агрополітики Висоцькому

|

Вищий антикорупційний суд 31 серпня обрав першому заступнику глави Міністерства аграрної політики Тарасу Висоцькому, якого підозрюють в розтраті понад 62 мільйонів гривень під час закупівлі продуктів, запобіжний захід у вигляді застави в 805 тисяч гривень, повідомляє Суспільне.

На початку засідання адвокат Максим Комарницький долучив заяви громадян, що готові взяти на поруки Висоцького. Це нардепи від «Слуга народу» Володимир Тимофійчук та Ігор Марчук.

Як запобіжний захід, прокурор просив тримання під вартою або заставу 4,9 млн, а серед ризиків перераховував: переховування, вплив на свідків та знищення або спотворення доказів.

Ризики адвокати також назвали безпідставними, тому просили можливість взяття на поруки або особисте зобов’язання.

Висоцький зауважив: «До мене слідчі прийшли рано, ми з дружиною все віддали. Все відкрито було. Ми приходили на кожний допит. Моя сімʼя всі дні в Україні. Тож переховуватися я не планую».

Суддя частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення й призначив Висоцькому запобіжний захід у вигляді застави в 805 тисяч гривень.

«Покласти в разі внесення застави такі обов’язки: прибувати на кожен виклик, повідомляти про зміну місця проживання», — додав він.

Згодом адвокат пояснив, що з моменту оголошення ухвали дається 5 днів для того, аби внести заставу. Якщо цього не зробити в зазначений термін, то у сторони обвинувачення з’являється право та можливість затримувати фігуранта й доставляти до суду для вирішення питання про обрання тяжчого запобіжного заходу.

За словами Комарницького, наразі Висоцький має право вирушити додому.

Прокурор Колотило, зазначив, що, обравши запобіжний захід Висоцькому, суддя визнав, що підозра є обґрунтованою, а поряд із цим на підозрюваного покладено низку обов’язків, які оголосив суддя, зачитуючи рішення.

«Оскільки слідчий суддя визнав, що для наших доводів є відповідні підстави. Зібрано достатньо доказів для того, щоб говорити про такі підозри. Тому в цій частині ми задоволені рішенням. Що стосується безпосередньо запобіжного заходу, то ми детально вивчимо рішення, коли буде повний текст, і будемо вирішувати, чи є підстави апелювати й виносити на розгляд апеляційних інстанцій, чи таких підстав немає», — сказав прокурор.

Сам же Висоцький подякував суду за можливість озвучити позицію захисту. Він додав, що відповідної суми для внесення застави зараз не має, але буде комунікувати з друзями та знайомими і шукатиме гроші.

У чому підозрюють Висоцького

24 серпня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оголосили підозри першому заступнику міністра агрополітики Тарасу Висоцькому та ексзаступнику міністра економіки Олександру Грибану. Їх підозрюють у розтраті понад 62 млн гривень під час закупівлі продуктів. Йдеться про два епізоди.

У першому випадку слідчі вказують про закупівлі продуктів коштом «Укрзалізниці» для населення восьми областей і міста Києва. Вони нібито проводилися за цінами, що були у 2-3 рази вище ринкових. При цьому закупівлі робилися у польської фірми, але проводили їх через посередника. Внаслідок реалізації схеми з березня по серпень 2022 року «Укрзалізниця» зазнала збитків на 28,8 млн гривень. За версією слідства, схему організував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

У другому епізоді йдеться про закупівлі продуктів у іноземного виробника з Туреччини у той же період. Слідство вказує, що закупівлі проводилися за участю Висоцького. Завдяки залученню до схеми підконтрольних фірм, ціни завищували. При цьому правоохоронці стверджують, що до реалізації оборудки був залучений також ексзаступник Міністра економіки. У цьому випадку «Укрзалізниці» було заподіяно збитків на 33,7 млн гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *