ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові врятували 4-річну дівчинку з хворобою Гіршпрунга

Андрій Котенський

|

Львівські лікарі врятували 4-річну дівчинку з хворобою Гіршпрунга. Це складна вада шлунково-кишкового тракту. 7 см кишківника дитини не мали нервових закінчень, що провокувало постійні здуття і закрепи. Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Встановили правильний діагноз та успішно прооперували дівчинку спеціалісти дитячої Лікарні Святого Миколая.

«Проблеми зі шлунково-кишковим трактом в 4-річної Веронічки з’явилися від самого її народження. Ще в грудному віці батьки зрозуміли, що з донечкою не все гаразд. Немовля блювало сумішшю, а з рота йшов неприємний запах. Коли ж Веронічка підросла та почала їсти звичайну їжу, ці симптоми начебто зникли і дитинка здавалася здоровою. Але згодом ознаки хвороби повернулися та посилилися», – йдеться у повідомленні.

Веронічка постійно страждала від здуття живота, болю у лівому підребер’ї та сильних закрепів. Батьки довго шукали причину доньчиної недуги, зверталися до різних лікарів та навіть – лікувалися за кордоном. Однак встановити діагноз довго не вдавалося.

«Після повернення до України сім’я звернулася по допомогу до спеціалістів дитячої Лікарні Святого Миколая. Наші лікарі запідозрили, що в дівчинки може бути складна вроджена вада кишківника. Тож провели дитині біопсію. Обстеження підтвердило припущення спеціалістів – у Веронічки виявили хворобу Гіршпрунга, за якої частина кишківника просто не має нервових закінчень, а значить не може виконувати свою функцію. Фактично це хронічна кишкова непрохідність. Така вада трапляється в 1 з 5 000 дітей. Найчастіше – у хлопчиків», – розповіли медики.

Лікарі зауважують, що важливо діагностувати та прооперувати патологію ще в дитинстві, адже з віком ця недуга може призвести до тяжких ускладнень і навіть смерті.

«У Вероніки хвороба Гіршпрунга уразила 7️ см кишківника. Єдиний метод лікування цієї вади – це хірургічне видалення ділянки, що не функціонує та призводить до кишкової непрохідності. Наші хірурги провели 4-річній дівчинці малоінвазивне оперативне втручання. Воно – безпечніше та швидке. Замість шести годин лікарі оперували всього три. Через 5-мм прокол хірурги видалили уражену частину кишківника та з’єднали здорові фрагменти. Вже за кілька днів кишківник прижився та повністю відновив свою функцію», – йдеться у повідомленні.

На сьогодні Веронічка почувається добре та вже повернулася додому – здоровою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *