ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили фотовиставку, присвячену захисникам та їхнім рідним

Анастасія Диняк

|

У Львові до Дня Незалежності стартував ексклюзивний фотопроєкт «Покоління незламних. Мистецтво творити». Це історії шести незламних українців, які через власну сміливість та жагу до життя демонструють, що ми – незламні. Оглянути виставку можна до 3 вересня у PM Gallery (вул. Коперника, 17), опісля її планують презентувати за кордоном. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Герої фотопроєкту отримали важкі поранення, потребують тривалого лікування та реабілітації, однак хочуть сказати суспільству: «Ми живемо далі, продовжуємо усміхатися, мріяти і хочемо, аби ви не ховали очі, коли будете бачити нас». 

Один із героїв виставки – захисник Михайло Бакалюк. Його мучить фантомний біль у нозі, якої немає. Йдучи на штурм ворожих позицій, військовослужбовець наступив на міну. Ногу не вдалося врятувати. Нині у центрі НЕЗЛАМНІ Михайло продовжує важкий шлях реабілітації і готується до протезування. З ним щодня працюють психотерапевти.

«Я хочу, щоб люди знали: кожен клаптик звільненої землі дається нам кров’ю і болем. Шлях реабілітації не завжди такий простий, як ми гадаємо. Це не просто лікування і протезування. Це дуже складний і виснажливий процес для кожного пацієнта: щоденна робота над болем, фізична та психологічна реабілітація, соціалізація. І ідея цієї фотовиставки – якраз показати, через що ми проходимо», – ділиться Михайло власним досвідом лікування воєнної травми.

Співавтори ідеї фотопроєкту, львівські фотографи Володимир Шурубура, Саша Сако, Марта Сако та Оленка Галазюк зазначають, що одне із пріоритетних завдань нинішнього суспільства – соціальна адаптація та психологічний комфорт воїнів з ампутаціями та іншими тяжкими наслідками воєнної травми. Тому у понад півсотнях фото вони прагнуть показати, як продовжується життя наших захисників у соціумі, та як, попри важкі травми, вони намагаються повернутися до звичайного життя – до сімʼї та звичних буденних справ. 

До слова, Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ від початку великої війни прийняв уже 15 тисяч поранених. Тут їм надають усе необхідне лікування та реабілітацію. Також ветерани і пацієнти центру НЕЗЛАМНІ розповіли, як правильно взаємодіяти і як не варто поводитися, коли зустрічаєш людину з вадами обличчя чи протезом.

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у Центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *