ОСТАННІ НОВИНИ

Українські музиканти відмовились від фестивалю у Варшаві після скандалу з російським спонсором

Наталя Дуляба

|

Відомі українські співаки й гурти відмовились виступати на Easy Busy Fest у Варшаві через російського спонсора. Після скандалу концерт зрештою скасували. Про це йдеться в офіційній заяві організаторів.

Easy Busy Fest мав відбутися у Варшаві 26 серпня. Серед українських зірок, які мали виступати, – Океан Ельзи, The Hardkiss, Alyona Alyona, Yak Tak, Skofka, Kola, Dantes, Velboy. При цьому частину коштів, як заявляли організатори, збирались передати на потреби Збройних Сил України.

Втім з’ясувалось, що спонсорами фестивалю є компанії MixMerkt та Monolith, пов’язані з Росією. Однією з перших про це заявила голова української діаспори у Польщі й активістка Наталка Панченко.

«Ці обидва бренди належать до одних власників. Вихідців із Росії та, здається, Казахстану, які зареєстрували бізнес у Німеччині і відомі тим, що мають у Європі мережу Russian shops, яка цього року заходить у Польщу. Частину товарів (яку продає мережа, – ред.) виготовляють у Росії, частину – в Німеччині за російською рецептурою і під російськими брендами.

Саме так, ви все правильно розумієте. Вони закуповують у Росії російські продукти, підтримуючи цим російську економіку, і продають потім ці товари у Європі, називаючи їх “східноєвропейськими”. Навіть після повномасштабного вторгнення. Навіть попри санкції.

Більше того, оскільки у Польщі росіян дуже мало, цей бізнес заходить сюди зі ще зухвалішою маркетинговою стратегією. Вони розраховують, що українці, які втекли від війни до Польщі, будуть основними клієнтами магазинів з російськими товарами, бо ж “мижебратья, єда внє палітікі, ми за мір” і так далі.

Вийти до своєї цільовою аудиторії спонсори вирішують гучно і так, щоб усі запамʼятали, спонсоруючи великий фестиваль, на якому виступлять найвідоміші українські зірки», – наголосила Наталка Панченко.

Скриншоти зі сторінки Monolith в Instagram

У соцмережах ця ситуація набула чималого розголосу, після чого деякі українські зірки публічно оголосили, що не братимуть участі у фестивалі з російськими спонсорами.

Натисніть на зображення для збільшення

«26 серпня у Польщі ніхто виступати не буде, я в тому числі. Як мінімум через те, що організатори за пару днів до виступу додали двох спонсорів, які є компаніями пов’язаними з Росією. Ніхто з 12 наших артистів про це не знав, нікого про це не сповістили, тож дізнавшись у знак протесту всі відмовились виступати», – сказала у сторіс в Instagram Alyona Alyona.

Зрештою організатори, vpiska.pl, офіційно заявили, що скасовують фестиваль Easy Busy Fest і вибачились за те, що неналежним чином перевірили спонсорів. Кошти за придбані квитки усім пообіцяли повернути.

«Хочемо вибачитись за нашу фатальну помилку – за недосконалу перевірку спонсорів. В жодному разі ми не знімаємо з себе відповідальності за цю ситуацію. Із першого дня повномасштабної війни організатори нашого фесту vpiska.pl підтримували Україну, відправляючи частину коштів з кожного концерту на допомогу ЗСУ і цей фестиваль не був виключенням. Ми просимо вибачення перед всіма артистами за цю ситуацію, а також хочемо наголосити, що вони не мали жодного стосунку до спонсорів (Monolith, Mix Markt)», – вказано у заяві.

Водночас Наталка Панченко додала, що в соцмережах їй стали писати люди, висловлюючи стурбованість, що після скасування фестивалю не вдасться зібрати кошти на ЗСУ. Активістка закликала задонатити перевіреному фонду або підтримати збір на дрони, який вона спеціально відкрила.

Зі свого боку Alyona Alyona додала, що готова допомогти Наталці Панченко зі збором на дрони для українських військових і може того ж таки 26 серпня безкоштовно виступити у Варшаві.

«Є пропозиція до пані Наталі. Можливо, вдасться виконати райдер і зробити якусь сцену, я готова 26 серпня без гонорару приїхати й виступати, допомогти закрити збір на дрони. Бо є ж люди, які мали їхати на фестиваль з інших міст, орендували спеціально житло і тепер не можуть повернути за нього гроші. Може, долучаться інші артисти? Думаю, варто спробувати», – сказала виконавиця.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *