ОСТАННІ НОВИНИ

Шкільні їдальні у Львові хочуть обладнати терміналами

Наталя Дуляба

|

У шкільних їдальнях збираються встановити платіжні термінали, аби учні могли розраховуватись не лише готівкою. Ініціативу поступово збираються впроваджувати вже з 1 вересня. Про це 16 серпня йшлося на засіданні комісії освіти і науки Львівської міськради.

Онлайн-оплату у їдальнях хочуть зробити доступною в усіх львівських школах. Деякі з них, наприклад, ліцей «Гроно», вже використовує термінали, але при цьому діти можуть розраховуватись й готівкою.

Почати вводити термінали у шкільні їдальні хочуть з початку нового навчального року. Освітяни наголошують: це не означає, що кожен учень повинен оплачувати обід виключно карткою, розрахунок готівкою також буде збережений на певний час.

«Готівки буде ставати все менше, держава в принципі бере курс на безготівкову оплату. Тому термінали у школах будуть зручними й для самих батьків, які зможуть контролювати, на що витрачає гроші їхня дитина. Зрештою цього вимагає й законодавство. Воно передбачає, що за кожну відмову в транзакції карткою той, хто веде підприємницьку діяльність, має заплатити штраф 8000 грн», – зауважила голова комісії освіти депутатка Вікторія Христенко.

Водночас вона відзначила й інші плюси: з онлайн-оплатою у шкільних їдальнях поменшає черг, оскільки процес розрахунку суттєво пришвидшиться, а самі учні навчатимуться фінансової грамотності.

«Звісно, відразу на повністю безготівкову оплату ми не перейдемо, проте на початку можемо комбінувати оплату готівкою і карткою. Критичного дедлайну ми не ставимо з 1 вересня, наразі це побажання. Але після тендерів у грудні це вже буде вимога», – додала Вікторія Христенко.

Таку ідею підтримав й керівник міського управління освіти Андрій Закалюк. Тепер воно має сформувати перелік шкіл Львова, де ще немає терміналів у їдальнях, й попередити про нововведення.

Забезпеченням онлайн-оплати має зайнятись безпосередньо та організація, яка надає послуги зі шкільного харчування. Коштів на це із міського бюджету не виділятимуть.

Нагадаємо, з нового навчального року у школах Львова також планують відмовитись від оцінок із мистецьких дисциплін: образотворчого мистецтва, трудового навчання, музики. Таким чином хочуть не обмежувати дітей, а дати їм можливість сповна реалізовувати потенціал під час виконання завдань із творчих предметів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *