ОСТАННІ НОВИНИ

У Верховній Раді пропонують зменшити навантаження для викладачів

Маркіян Рой

|

У Верховній Раді зареєстрували два освітніх законопроєкти. В одному з них йдеться про те, щоб зменшити навчальне навантаження на викладачів. А у другому – про зменшення бюрократичних процесів у МОН. Про це повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

У законопроєкті №9600 йдеться про зменшення навчального навантаження викладачів із чинних 600 годин до 400-500 годин у рік. Кількість навантаження залежатиме від обсягу наукової роботи, яку виконують викладачі університетів.

«Така зміна наблизить нас до практики навантаження викладачів ЗВО у країнах ЄС, а також стимулюватиме наукову роботу в наших університетах.  У разі, якщо викладачі зосереджуються суто на навчальній роботі, справедливо буде кваліфікувати їх як педагогічних працівників і не вимагати імітувати наукову роботу. Як правило, це викладачі-практики, які надають студентам актуальні професійні знання, а також викладачі іноземних мов, яким необов’язково проводити наукові дослідження», – зазначив міністр освіти й науки Оксен Лісовий.

У другому законопроєкті №9601 йдеться про те, щоб наукові звання, які присвоїла вчена рада університету, отримували одразу, без погодження в Атестаційній колегії МОН.

За словами міністра освіти, у разі ухвалення законопроєкту 9601 вчені звання будуть присвоювати  безпосередньо заклади своїм співробітникам, а інші заклади (за потреби) зможуть визнавати ці звання. Без втручання міністерства.

У цьому законопроєкті також передбачена зміна щодо ліцензування освітньої діяльності. Нею займатиметься Державна служба якості освіти, а не МОН. Лісовий зазначає, що такий розподіл повноважень відповідає вимогам Державної антикорупційної програми: орган, що встановлює вимоги до ліцензування, не може їх контролювати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *