ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові з концертом виступить британський органіст

Маркіян Рой

|

У п’ятницю, 18 серпня, у Львівському органному залі виступить британський органіст з Лондона Ешлі Валентайн. Перед цим упродовж тижня музикант та засновник благодійної організації «Make it possible. Ukraine» навчатиме музиці дітей, які втратили домівки через війну. Концерт розпочнеться о 21:00. Про це повідомили у Львівському органному залі.

Ешлі Валентайн приїжджав в Україну в 2015 році на День Незалежності. Протягом двох тижнів музикант подорожував Україною. Зокрема, відвідав Одесу, Львів та Чорнобиль. Відтоді почав влаштовувати благодійні концерти на підтримку України.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ музикант проводить уроки для українських дітей-біженців у Лондоні.

«Їхній успіх змусив мене задуматися про те, скільки інших українських дітей, подібних до них, перервали свою музичну освіту… і тоді я заснував благодійну організацію «Make It Possible Ukraine», – розповідає британець.

Зазначається, що перед концертом музикант планує цілий тиждень викладати музику в літній школі для дітей-переселенців. Він даватиме безкоштовні уроки гри на фортепіано та співів.

У Львові на концерті у Ешлі Валентайна буде звучати музика британських композиторів, починаючи з XVI століття, від музики Орландо Гіббонса та Бенджаміна Косина і до кіномузики Макса Ріхтера.

Також на концерті звучатиме твір Джона Айрленда, який під час Першої світової писав музику, щоб зібрати на допомогу військовим, а під час Другої – дивом врятувався від нацистської окупації. “Пісня травня” бельгійця Йозефа Йонгена була написана під час Першої світової, коли композитор жив у Лондоні, як біженець. У програмі є «Прощання з Стромнессом», яке Пітер Максвел Девіс написав як внутрішній протест проти замінування Оркнейських островів під час Другої світової.

«Як музикант я знаю, наскільки музика важлива в житті людей. Живий концерт – це спосіб знову почуватися нормально, навіть в умовах такої жахливої війни. Мій візит покликаний показати, що люди тут, у Лондоні, у Британії, підтримують Україну, і що ми з вами», – розповідає  органіст.

Довідка

Ешлі Валентайн – органіст, музичний директор у церкві Святого Джайлза в Кембервеллі, що в Південному Лондоні. Він грає на органі з 12 років. Має дипломи Асоційованої ради Королівських музичних шкіл, а також шкіл Трініті та Гілдхолл. Ешлі є імпровізатором, лауреатом нагород, гастролював по Великій Британії, супроводжуючи німі фільми, а також писав музику до фільмів і камерних ансамблів. Він є органістом гурту «Organoke», який має на меті зробити орган більш доступним і цікавим для тих, хто не є музикантом. Має різноманітний репертуар, виконує твори від Пахельбеля до Лігеті.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *