ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ повідомила про підзору Симоненку

Маркіян Рой

|

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому нардепу, керівнику забороненої комуністичної партії Петру Симоненку, який підтримав російську агресію. Про це повідомили в Службі безпеки України.

За даними СБУ, на період окупації Київщини Симоненко звернувся до вищого військово-політичного керівництва РФ щодо його «евакуації» до країни-агресора.

«Щоб вивезти Симоненка з його родиною із захопленого на той час селища Березівка Макарівського району, Кремль розпорядився відправити туди загін спецназу РФ. Після прибуття російських спецпризначенців екснардеп особисто їх зустрічав, а потім «розквартирував» у власному будинку. з 4 до 8 березня 2022 року окупаційний спецпідрозділ здійснив «супровід» Симоненка та його близьких через ворожі блокпости на територію Білорусі. Звідти він переїхав до Росії», – йдеться у повідомленні.

У Росії його призначили заступником голови Центрального комітету міжнародного комуністичного об’єднання «Союз комуністичних партій – Комуністичної партії Радянського союзу». Це повністю прокремлівська організація, яка підконтрольна російській Компартії на чолі з її лідером – депутатом Держдуми РФ Геннадієм Зюгановим. Саме за його вказівкою Симоненко розпочав публічну кампанію на підтримку агресивної політики Москви.

Так, у жовтні 2022 року екснардеп взяв участь у так званій «22-й «Міжнародній зустрічі комуністичних та робітничих партій», яка проходила у кубинській столиці Гавані. Під час свого виступу на «форумі» Симоненко намагався легітимізувати захоплення частини території України та діяльність терористичних організацій «лнр» і «днр».

Крім того, за даними слідства, 21 та 22 квітня 2023 року Симоненко взяв участь у з’їзді «антифашистського форуму», який відбувся у Мінську. Там він висловлювався за продовження агресивної війни проти України та виправдовував кремлівські наративи щодо застосування тактичної ядерної зброї рф.


Симоненко отримав заочно повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу (ч. 3 ст. 109) та виправдовування збройної агресії рф проти України (ч. 3 ст. 436-2). Йому загрожує від п’яти до восьми років ув’язнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *