ОСТАННІ НОВИНИ

Україні відправили танки Leopard 1, які купила неназвана країна

Андрій Котенський

|

До України з Бельгії відправили перші танки Leopard 1, які придбала неназвана держава. Про це повідомляє Громадське з посиланням на бельгійські видання De Standaard та Business AM.

Україна отримала танки Leopard 1, які раніше стояли на озброєнні бельгійської армії. Кілька років тому танки повністю зняли з експлуатації та продали компанії OIP Land Systems за 15 тисяч євро за одну машину.

Це сталося після того, як заради економії армійське керівництво Бельгії вирішило зняти з озброєння всю важку гусеничну техніку та замінити її більш легкою колісною.

Після капітального ремонту 7 серпня перші одиниці вирушили до України через Німеччину та Італію. По дорозі танки оснастять сучасними системами озброєння.

Яка країна придбала для України техніку, поки невідомо, зазначають бельгійські видання. Проте раніше Німеччина, Данія та Нідерланди оголошували, що передадуть Україні Leopard 1, викуплені у промисловості.

Бельгія не стала передавати Україні танки, оскільки, за словами міністерки оборони країни, Людивін Дедондер, вони занадто дорогі для введення в експлуатацію.

«Була проведена робота, щоб їх відремонтувати, але зараз компанія [яка тепер володіє танками] просить до 500 тисяч євро за одну машину. Я розумію, що робота не безплатна, але націнка перебільшена», — пояснювала на початку цього року Дедондер.

Про Leopard 1

Цей основний бойовий танк другого покоління був розроблений та виготовлявся в Західній Німеччині з 1965 по 1984 роки.

Він став першим німецьким танком, створеним після Другої світової війни. Його основним озброєнням є 105-мм гармата L7A3 завдовжки 51 калібр. Додатково танк озброєний двома кулеметами.

Після модернізації в 1970-ті танк отримав систему стабілізації, теплозахисний кожух для гармати, гусениці нової будови зі знімними гумовими подушками, активні інфрачервоні прилади спостереження для водія та командира тощо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *