ОСТАННІ НОВИНИ

22-річний депутат із Рудок виїхав за кордон, супроводжуючи батька, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

22-річний депутат Рудківської міськради від «Слуги народу» Дмитро Копанчук, син нардепки від цієї ж партії, виїхав 1 січня 2023 року за кордон як супровідник свого батька, який має ІІ групу інвалідності, і дотепер не повернувся. Про це пишуть Наші гроші.Львів.

За даними журналістів, близько полудня 1 січня Дмитро Копанчук перетнув у Смільниці українсько-польський кордон на новенькій Toyota Land Cruiser Prado 150, що належить компанії «Гідросвіт», де він є співвласником. Офіційною підставою для виїзду став супровід його батька, 46-річного Володимира Копанчука з другою групою інвалідності, доцента кафедри кримінального права Хмельницького університету управління та права.

Трохи більше, ніж через місяць, 7 лютого, Володимир Копанчук тим же автомобілем повернувся до України разом Володимиром Федорчуком, ексдепутатом Хмельницької облради і колишнім бізнес-партнером Олени Копанчук. Федорчук особисто підтвердив NGL.media, що повернувся в Україну разом з Копанчуком-старшим. 25 березня Володимира Копанчука за кермом тієї ж Toyota Land Cruiser Prado 150 оштрафували за порушення ПДР у Тернопільській області.

Проте сам Дмитро Копанчук так і не повернувся. Це прямо суперечить законодавчій вимозі повернутися в країну не пізніше, ніж супроводжувана особа з інвалідністю.

Його мати, народна депутатка Олена Копанчук, незважаючи на численні спроби, відмовилась говорити із журналістами.

Батько, Володимир Копанчук, теж виявився не говірким і швидко попрощався: «А чого я вам маю підказувати, як зв’язатись із моїм сином. Він дорослий хлопець, чого ви до мене телефонуєте?».

Зазначимо, що у 2022 році Дмитро Копанчук попри заборону виїзду з країни для чоловіків призовного віку тричі побував закордоном, і принаймні двічі (24-25 липня і 1-18 серпня ) виїжджав як водій водій-волонтер через систему «Шлях». В «Укртрансбезпеці» повідомили, що Копанчука вносила до системи «Шлях» Хмельницька обласна військова адміністрація

Зараз Копанчук вже більше семи місяців не з’являється у Рудківській міськраді, де є депутатом від партії «Слуга народу». Там лише знають, що він за кордоном.

«З його слів знаю, що він на навчанні. Але що – я бачив якісь документи? На навчанні, то й на навчанні», – каже Іван Лозинський, голова Рудківської громади.

Секретар міськради Світлана Винницька уточнила, що востаннє депутата бачили в стінах міськради 15 грудня минулого року. Після того він не з’являвся.

«Останнім часом я не маю з ним зв’язку. Як він виїхав, чому – [знати це] не входить в мої посадові обов’язки. Той номер [Дмитра Копанчука], який в мене є, мені не відповідає. І я з ним зв’язатись не можу. За невідвідуваність у нас нема можливості якось його покарати. То партія може його відкликати», – сказала вона.

Загалом з осені 2020 року депутати Рудківської міськради збирались 24 рази, проте Копанчук був на засіданнях лише 10 разів. Міськрада могла б достроково припинити повноваження депутата за його особистою заявою, але він її не надсилав.

Зауважимо, що пропуск депутатом протягом року більше половини засідань місцевої ради без поважних причин і є підставою для ініціювання його відкликання та позбавлення мандату. Місцева рада також може звернутись до місцевої організації політичної партії, від якої він був обраний з такою пропозицією. Ініціювати цей процес може й місцевий осередок партії, від якої Копанчука обрали депутатом, тобто «Слуга народу», а також місцеві виборці за процедурою відкликання за народною ініціативою.

В обласному осередку партії «Слуга народу» не знайшли можливості відповісти на запитання журналістів щодо свого представника у Рудківській міськраді.

Зауважимо, що депутатом Рудківської міськради Дмитро Копанчук став у 2020 році, на той момент йому було всього лише 20 років. Цікаво, що жоден з місцевих виборців не проголосував безпосередньо за Дмитра, але у партійному списку він йшов під другим номером. Тому коли «Слуга народу» подолала бар’єр у 5%, то змогла провести у раду трьох депутатів, одним з яких став Дмитро Копанчук.

На той момент студент і новоспечений депутат Дмитро Копанчук уже керував кількома компаніями і отримував вищу освіту у Львівській політехніці. Минулого року він закінчив там бакалаврат і вступив на магістратуру за напрямком «електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Але він так і не скористався можливістю продовжити навчання у Львівській політехніці.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *