ОСТАННІ НОВИНИ

Типи банківських карток: що пропонують фінустанови

Омелян Шевчук

|

Сьогодні більшість платіжних операцій здійснюється за допомогою карток. Заробітна плата, пенсія, стипендія та соціальна допомога зазвичай надходять на банківський рахунок. Українці дедалі частіше відмовляються від готівки, розраховуючись за товари та послуги. Проте варто знати, що не всі картки є однаковими. Розглянемо детальніше, якими вони бувають і в чому полягають їхні особливості.

Дебетові, кредитні та інші типи карток

Універсальними та найпоширенішими видами банківських карток з точки зору можливостей їхнього поповнення та використання коштів є:

  • дебетові, що також називають картками для виплат. Власник такого «пластику» має змогу користуватися виключно коштами, що фактично є на рахунку. Для розрахунків у іноземній валюті підходить лише цей тип карток;
  • кредитні, що передбачають можливість витрачати як власні заощадження, так і гроші, що надаються банком-кредитором у межах встановленого ліміту. Оформлення такої картки здійснюється шляхом укладення кредитного договору. У разі зняття грошей в банкоматі банк стягує відсотки. Отже, для отримання готівки така картка є не найкращим варіантом.

Крім основних типів карток використовуються також подарункові, призначені для купівлі товарів у певному магазині, а також передплачені. Прикладом останніх є картки, що дозволяють користуватися вигідними акційними пропозиціями торговельних мереж. 

Як і звичайні, передплачені картки мають певний термін дії та номер. Проте такі види «пластику» не прив’язуються до банківського рахунку.

Види платіжних систем

В Україні випускаються і приймаються до оплати картки:

  • VISA;
  • MasterCard;
  • «Простір».

Вони використовуються для отримання заробітку та соціальної допомоги, переказів коштів з рахунку на рахунок, внесення оплати за товари та послуги, а також для зняття готівки. 

Здійснити онлайн-транзакції за участю таких карток зручно за допомогою Portmone. На сайті та в мобільному застосунку можна здійснювати P2P-платежі, поповнювати баланс мобільного, розраховуватися з постачальниками за комуналку, телебачення та інтернет. Транзакції займають лише кілька хвилин, а з приводу можливого шахрайства можна не хвилюватися. Гроші та персональні дані платників і отримувачів надійно захищені системою безпеки, що відповідає вимогам міжнародних стандартів.

Фізичні та віртуальні картки 

З розвитком технологій банки разом зі звичним «пластиком» почали випускати віртуальні картки. Вони є аналогами звичайних дебетових і кредитних, мають термін дії, 16-значний номер, CVV (VISA) чи CVC-код (MasterCard). Такими картками можна розраховуватися в інтернеті, а також в офлайн-магазинах і супермаркетах за допомогою смартфона з NFC-модулем. 

Віртуальні картки випускаються миттєво: для їхнього отримання не потрібно звертатися у відділення банку. Оскільки картка не має фізичного носія, її неможливо загубити. Проте наразі не всі люди вільно користуються безконтактними платежами, крім того, досі існують магазини та банкомати, що приймають виключно «пластик».

Класи карток

Українські банки емітують картки:

  • стандартні;
  • «золоті»;
  • «платинові»;
  • VIP.

Кожна фінустанова має свої найменування для карток різних класів. Що він вищий, то більше можливостей та бонусів отримує власник. Деякі банки пропонують оформлення дитячих карток, що прив’язані до рахунку одного з батьків. Можливість користуватися якісними фінансовими послугами дає дітям можливість змалку вчитися планувати витрати та робити заощадження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *